Vindmølleejere gerne uden støtte

Gennem årene har elkunder betalt milliarder af støttekroner til vindmølleejere. Regeringen er parat til at øge støtten for at få mere vindstrøm. Mølleejerne vil dog helst klare sig uden støtte.

I årevis har vindmølleejere peget på, at uden årlige milliardtilskud vil det danske mølleeventyr uddø. Nu lyder der imidlertid nye toner fra branchen.

»Vores håb er, at vindmøller i løbet af nogle år kan klare sig uden støtte. Det er ønskværdigt for alle parter,« siger Niels Dupont, direktør i Vindenergi Danmark (VD), der sælger grøn strøm fra 1.500 af Danmarks 5.300 vindmøller.

Vindmølledirektøren tilføjer, at som landet ligger nu, er det dog for tidligt at fjerne milliardtilskuddene, der betales direkte af elkunderne over elregningen.

Afviklingen af den omdiskuterede støtte til vindmølleejere bringes på bane samtidig med et nyt tilbud til VD's medlemmer om en fast pris på vindmøllestrøm.

Tilbuddet er søsat i samarbejde med Nordjysk Elhandel, der fra årsskiftet er klar til at låse mølleejernes afregningspris i op til fem år for eksisterende møller og op til 10 år for nye projekter. Nordjysk Elhandel øjner store muligheder i tilbuddet om faste priser på vindstrøm.

»Vi har længe følt et behov i markedet for dette. Især for nye mølleejere kan økonomien i begyndelsen være lidt anstrengt, og derfor har de ikke råd til, at det går skævt de første år,« siger Bo Lynge Rydahl, adm. direktør i Nordjysk Elhandel.

Fjerner udsving
I de tilfælde ser han tilbuddet om en fast pris som et kærkomment tilbud, der kan fjerne en af de største risici ved mølleprojekter: Udsving i afregningsprisen.

Foreningen af Slutbrugere af Energi (FSE), der favner 38 af landets største virksomheder, som samlet tegner sig for omkring 30 pct. af industriens elforbrug, ser dog ingen grund til at udskyde afviklingen af støtten til vindmølleejere.

Når der er løsninger på det frie marked, der garanterer mølleejerne betalinger, som overstiger, hvad de i årevis har modtaget, er det ifølge FSE på tide, at elkunderne slipper for årlige milliardbetalinger til vindmøller.

»Dette viser jo, at støtten alene er penge lige ned i mølleejernes lommer,« siger Peter M. Nielsen, formand for FSE og til daglig underdirektør i Danisco Sugar.

Danisco råder selv over en vindmølle ved sukkerfabrikkerne i Nakskov. Møllen har foreløbig snurret lystigt i fem år, og de foreløbige beregninger viser, at den samlede investering vil være betalt tilbage i løbet af otte-ni år.

»Det burde være nok for investorer,« siger Peter M. Nielsen.

Vindenergi Danmark advarer imidlertid mod at bruge tilbuddet fra Nordjysk Elhandel til at gå til angreb på støtteordningerne.

»Mølleejerne påtager sig også en risiko ved at prissikre strømmen. Stiger prisen, kan de gå glip af en gevinst. Derfor er dette alene et tilbud, som vindmølleejerne kan gøre brug af, hvis de har lyst,« siger Niels Dupont.

Han håber, at tilbuddet om faste afregningspriser vil puste nyt liv i vindmøllemarkedet, der de senere år har ligget i fuldstændig i dvale. En opgørelse fra Danmarks Vindmølleforening viser, at der siden 2004 kun er opført 47 nye vindmøller.


BRANCHENYT
Læs også