Storudsalg på fondsbørsen

Efter en rolig åbning oplevede det danske C20-indeks mandag et massivt pres, som endte med storudsalg, og eliteindekset lukkede mandag 3,2 pct. lavere i 458,96 efter fredagens fald på 1,7 pct. De globale aktiemarkeder var også præget af en sur stemning, men faldene lå i omegnen af 1-1,5 pct. I USA var det finansaktierne med Citigroup i front, som ledte faldene.

»Det er et tyndt marked, og det virker til, at de private investorer er gået i panik,« udtalte aktiehandelschef Jørn Jakobsen fra Sydbank til RB-Børsen.

Vestas i uvejr
Vestas blev hårdt ramt og tabte 7,2 pct. til 414. Vestas var den eneste aktie med høj aktivitet på Københavns Fondsbørs. Den indiske Vestas-konkurrent Suzlon Energy har modtaget to ordrer på levering af møller med en samlet kapacitet på over 200 MW i Australien.

A.P. Møller - Mærsk tabte 5,1 pct. til kurs 63.100. S&P nedjusterede A.P. Møller - Mærsk fra "køb" til "hold". Årsagen til nedjusteringen er det lavere gear i den amerikanske økonomi, ligesom selskabet bliver ramt af en højere oliepris og den lavere dollar, skrev Nordea.

Produkttankrederiet D/S Torm tabte 6,6 pct. til kurs 182,8. D/S Norden, som i slutningen af oktober toppede i kurs 700, tabte mandag 13,3 pct. til kurs 465. D/S Norden ligger til at tage en C20-plads ved næste indeks-rokade i december. Netop D/S Torm ligger til at tabe sit C20-medlemskab.

Andre store C20-fald skulle findes hos Topdanmark og FLS. Topdanmark tabte 4,8 pct. til 716, mens FLS smed 4,3 pct. til kurs 450.

ALK-Abello lukkede 10,3 pct. højere i kurs 695 efter fredagens kursdyk på 35 pct. grundet testresultater fra Grazax - en tablet mod græspollenallergi, som ikke har nået sit primære mål i fase III forsøg af USA.

Overdrevet kursfald
»Kursfaldet i fredags var alt for voldsomt, og derfor har jeg hævet min anbefaling til akkumuler fra tidligere reducer,« sagde Handelsbankens analytiker Michael Novod til RB-Børsen.

Curalogic, som er ved at udvikle et konkurrerende produkt til ALK-Abellos Grazax, steg mandag 8,8 pct. til 14,8 kr.

Ejendomsselskabet Nordicom afleverede regnskab for de første ni måneder, som viste et overskud på 197,4 mio. kr. mod 308,2 mio. kr. i samme periode året før. Nordicom-aktien tabte 2,5 pct. til kurs 780.

Auriga faldt 7,3 pct. til kurs 89. Kemikoncernen, der ejer Cheminova, sætter nu alle sejl til for at vende udviklingen i Cheminova, der den seneste tid har været plaget af problemer. Auriga har solgt de to datterselskaber Hardi og Skamol, og Cheminova skal nu deltage i konsolideringen blandt kemiselskaberne.

RB-Børsen

Læs også