Omfattende kursfald

AKTIER Det lykkedes ikke at dæmpe den sure stemning, så aktierne fik atter en hård medfart.

Nervøsiteten og de negative vibrationer fornægtede sig heller ikke i mandagens aktiemarkeder, og under formiddagens handel var det primært de skandinaviske børser, som fik kærligheden at føle.

De store europæiske aktiebørser i London, Frankfurt og Paris gik på ingen måde ram forbi af den syrlige stemning, men kursfaldene antog ikke samme omfang som i Norden. Det var der sådan set ikke noget underligt i, for når investorerne får deres betænkeligheder, er det ofte de mindre aktiemarkeder, der først står for skud, når portefølje-reduktionerne begynder.

En rød tråd
En rød tråd i mandagens aktiemarkeder var trangen til at ændre sammensætningen i porteføljerne, og der var ingen tvivl om, at de mere vækst-relaterede aktier var gået af mode. På baggrund af risikoen for lavere vækst i USA har investorerne dæmpet deres forventninger til den globale økonomiske aktivitet, fordi den amerikanske økonomi uden sammenligning er verdens største.

De nedjusterede vækstprognoser får så investorerne til at reducere andelen af konjunkturfølsomme aktier i deres porteføljer - en adfærd, der i det hjemlige marked gik hårdt ud over blandt andet Vestas Wind Systems, FLS, Bang & Olufsen samt A.P. Møller - Mærsk.

Nu skulle der måske ikke så meget til at skubbe de pågældende aktier ned ad, da handlerne kunne rapportere om omsætningstynde aktiemarkeder, hvilket plejer at forstærke udsvingene.

Syd for grænsen stod den på solide kursfald til bilfabrikkerne, der led under spekulationerne i aftagende økonomisk vækst. Når husholdningernes forbrugsmuligheder stækkes på den ene eller anden facon, kan det være anskaffelsen af ny bil, der først lægges på hylden, så ud på eftermiddagen havde Volkswagen-aktien sat mere end 4 pct. af sin værdi over styr.

Udskiftningerne i porteføljerne skulle imidlertid ikke have hele skylden for de negative vibrationer, for kreditkrisens dårlige ånde fik desværre endnu en gang lov til at få en finger med i spillet. Denne gang var det genforsikringsselskabet Swiss Re, som var kommet i klemme, og ledelsen indrømmede, at man var nødsaget til at foretage nedskrivninger på 1,2 mia. schweizerfranc.

Nyheden om nedskrivningerne hos Swiss Re var slem nok i sig selv, så det hjalp selvfølgelig ikke på humøret, at den ydermere kom som en overraskelse. Tidligere på måneden havde Swiss Re offentliggjort regnskabsmeddelelse for 1. halvår af 2007/08, og i den forbindelse havde ledelsen intet nævnt om eventuelle vanskeligheder grundet kreditkrisen. Investorernes dom var hård og hurtig, så ud på eftermiddagen lå Swiss Re til et fald på 10 pct. under handelen i Zürich.

Sure signaler
Nu gjorde de store finanshuse ikke meget for at gyde olie på vandene mandag, idet flere af deres signaler var med til at forstærke investorernes bekymringer. Blandt disse var meldingerne fra topchefen i Deutsche Bank, Josef Ackermann, der advarede om, at kreditkrisens fortsatte hærgen risikerer at ramme væksten i Europa hårdere end først antaget.

Endvidere lod finanshuset Dredsner Kleinwort skinne igennem, at den seneste stigning i de europæiske virksomheders investeringer kombineret med kreditstramninger måske tvinger nogle til at nedsætte udbyttebetalingen.

På den anden side af Atlanten lagde investeringsbanken Goldman Sachs i kakkelovnen til en skidt start på mandagens handel i New York, da analytikerne i finanshuset valgte at hæfte en salgsanbefaling på USA's største bank, Citigroup. Den lidet flatterende anbefaling, der var en udløber af bankens store nedskrivninger i forbindelse med kreditkrisen, blev endnu en ubehagelig påmindelse om situationens alvor og virkede derfor kun befordrende for investorernes aktivitet på salgssiden i markedet.

Som forudset var der ikke meget, det amerikanske aktiemarked kunne stille op ved åbningen mandag, da investorernes tommeltotter vendte ned ad, og efter et par timers handel havde de ledende indeks forankret sig på et lavere niveau.

Citigroup var i modvind med det samme, og investorernes udtalte bekymringer over de enorme nedskrivninger i den amerikanske bank slog med lynets hast et hvert tegn på optimisme til jorden. Sidst på eftermiddagen var Citigroup faldet 5 pct.

Mange investorer frygter, at føljetonen af dårlige nyheder fra de finansielle virksomheder fortsætter med uformindsket styrke i nogle måneder, hvilket ligger en naturlig dæmper på købelysten. Og deres bange anelser fik ny næring mandag, da der verserede meldinger om, at Freddie Mac, der er USA's næststørste operatør inden for boligfinansiering, står over for tab på mellem 1 og 5 mia. dollars.

Læs også