Tilflugt udløste plusser

Mandagen bød på kurspres i aktiemarkederne, hvor en nervøs stemning havde overtaget, og det drev investorerne over i de fastforrentede papirer. Den europæiske centralbankchef, Jean-Claude Trichet, var på talerstolen, hvor han satte fokus på valutauroen.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede mandag 0,16 point højere i kurs 99,30 med en effektiv rente på 4,09 pct. Blandt realkreditobligationerne endte 4-35'erne 0,18 point højere i kurs 89,95 med en effektiv rente på 5,08 pct.

Både de amerikanske og europæiske aktiemarkeder var præget af nervøsitet. Bekymringer om den amerikanske vækst og usikkerhed om finansaktierne var på menukortet. Det amerikanske realkreditinstitut Freddie Mac tabte 8,5 pct., mens finansgiganten Citigroup smed godt 5 pct.

Trichet på talestolen
I Cape Town, Sydafrika, var Trichet på talerstolen, hvor han talte om økonomisk udvikling og valutamarkedet.

»Alle økonomer er enige om, at store fluktuationer i valutakurserne skader den økonomiske vækst,« pointerede centralbankchef Jean-Claude Trichet.

Det amerikanske centralbankmedlem Gary Stern talte mandag morgen i Singapore om det amerikanske boligmarked og sagde, at afmatningen vil fortsætte et godt stykke tid endnu. Der er fortsat en stor mængde usolgte amerikanske boliger, og det vil presse priserne længere ned, vurderede centralbankmedlemmet.

Efter dansk lukketid blev boligindikatoren NAHB offentliggjort. Analytikerne ventede et mindre fald til 17 sammenlignet med 18 måneden forinden.

Ved dansk lukketid kostede en euro 1,466 dollar, og dermed blev dollaren styrket en anelse mod euroen. Den øgede nervøsitet gav yennen et solidt løft. Den amerikanske 10-årige T-bond lå ved lukketid 10/32 højere i kurs 100 31/32 med en effektiv rente på 4,12 pct.

RB-Børsen

Læs også