S&N styrer dagens ølnyheder

Kursen på aktierne i det skotske bryggeri er under det niveau, som Carlsberg og Heineken har budt.

Den entusiastiske skotske presse har varmet godt op til dagens ”trading update” fra S&N. Læserne af avisen The Scotsman har fået at vide, at Carlsberg er rædselslagen og har erkendt, at slaget om det russiske guldæg BBH er tabt.

Meldingen om, at Carlsberg ryster i bukserne, kommer som sædvanligt fra en anonym talsmand på bryggeriet, som sandsynligvis er ansat i S&N's egen presseafdeling.

Tonen er skærpet
Konfrontationerne mellem Carlsberg/Heineken og S&N er blevet skærpet i den seneste uge. Især efter at det dansk-hollandske konsortium i torsdags hævede sit tilbud på det skotske bryggeri fra 720 til 750 pence pr. aktie - eller fra ca. 100 til 104 mia. kr. inklusiv gæld.

»Vi har ingen kommentarer til skotternes udtalelser. Vi meddeler os kun om denne sag gennem det fælles konsortium i fælles meddelelser,« lyder det fra Carlsberg internationale pressechef Jens Peter Skaarup.

Konsortiet er meget lidt meddelsomt forud for dagens analytikermøde hos S&N. Her vil ledelsen orientere om den foreløbige udvikling i år og sine planer for fremtiden.

Bryggeriets ledelse mener, at tilbuddet fra Carlsberg og Heineken er alt for lavt, men på børsen var der i går ikke den store tiltro til, at der ville komme oplysninger, som i væsentlig grad rykker på prisen. S&N lukkede ni pence nede i kurs 741 pence. Tilbudsprisen fra konsortiet til aktionærerne lyder på 750 pence.

Carlsberg bange?
Uanset om det er teatertorden eller ej, siger en talsmand for S&N, at Carlsberg er blevet bange, og at danskerne er klar over, at de står til at miste deres halvdel af BBH. Det er tidligere blevet afvist af Carlsberg som rent nonsens.

På dagens analytikermøde - trading update - forventes ledelsen for BBH at fremlægge en plan for, hvordan S&N vil øge sin værdi væsentligt. Det ses som bryggeriets sidste chance for at overbevise aktionærerne om, at man selv kan skabe den værdi, som Carlsberg og Heineken tilbyder aktionærerne i form af det kontante overtagelsestilbud.

Carlsberg og S&N har en meget kompliceret fælles aftale om Baltic Beverages Holding, BBH i Rusland. En såkaldt shoot out klausul. Den betyder, at den af de to, som byder på den anden parts halvdel, skal være villig til at sælge sin halvdel til samme pris.

S&N's bestyrelsesformand Sir Brian Stewart har ved flere lejligheder beskyldt Carlsberg for at ville sikre sig BBH alt for billigt. Hvis S&N har indset, at de ikke kan beholde deres frihed og BBH på samme tid, kunne Sir Brian aktivere klausulen ved at byde på Carlsbergs halvdel. Dermed ville han få den reelle værdi frem i lyset. Den værdi, som S&N mener, er den rigtige.

Læs også