At have mere på skovlen

Ringkjøbing Landbobank har seks gange så meget forretning i Nordsjælland som i hjembyen. Nicher og velhavere har gjort både aktionærer og direktører rige.

»Mange af vores velhavende kunder har været i banken i 15 år. Nogle af dem er blevet voldsomt velhavende i den tid.« Adm. bankdirektør Bent Naur fra Ringkjøbing Landbobank lægger for en gangs skyld den vestjyske beskedenhed på hylden, når talen falder på bankens succes som velhaverbank.

En grundsten, der blev lagt i begyndelsen af 90'erne, hvor man indførte lån til investering i aktier.

»I forhold til bankens størrelse er det os, der har flest velhavende kunder. Der er mange, der har tjent penge på aktiemarkedet igennem de seneste 10-12 år, og det har spredt sig som ringe i vandet via folk, der anbefaler os.«

Dermed ligger omkring halvdelen af Ringkjøbing Landbobanks forretninger i nicher som f. eks. velhaverkunder og ikke nødvendigvis i det vestjyske, som fortsat er bankens hjerte og stedet, hvorfra den sjællandske rigmandsoffensiv styres og bankydelserne leveres fra.

»Vores største område er nord for København. Selvom vi har halvdelen af markedet i Ringkøbing, så er vi seks gange så store på Sjælland,« siger Bent Naur. I praksis er banken dog kun repræsenteret med en enkelt administrativ afdeling i det nordsjællandske, som tager sig af praktiske ting. Kontakten med kunderne går elektronisk, via telefonen og via enkelte personlige møder. Det er helt bevidst for at spare omkostninger, forklarer Bent Naur:

Beskedent kontor
»Ligesom vi kun har et beskedent kontor i København, så er hele omkostningsfilosofien, at vi er nødt til at lave tingene ét sted. Begynder vi at lave afdelinger i København, får vi et omkostningsniveau som alle andre. Vi har den laveste omkostningsprocent i Danmark på 33 lige nu. Det er vores afsæt til, at vi kan lave vores nicheforretninger, og det er den, der gør, at vi kan lave forretninger i Københavns-området, men vi er kun kommet så langt ned, fordi vi har samlet alle vores aktiviteter i Ringkøbing.«

Det betyder vel, at I skal løbe betydeligt hurtigere end andre, når I skal holde omkostningsprocenten så langt nede?

»Grundholdningen hos os er, at vi ikke er hurtigere til at svinge skovlen end mange andre - vi har bare mere på skovlen ad gangen. Det er sandheden omkring vores omkostningsstruktur.« Bent Naur henviser til, at banken har haft en vækst på i gennemsnit 32 pct. i værdi af aktiekursen per år fra 1995 til 2006.

»Når vi kan konstatere, at vi er en af de hurtigst voksende banker i Danmark over de seneste 15 år, så er det jo nicherne, der har drevet værket. Så ville det jo være lækkert at sige, at det er en stor strategi, men det kan man ikke sige. Vi har prøvet os frem, og den første niche, vi slog igennem på, var studielån. Så kom det step by step, men vi har 10 fiaskoer for hver gang vi har en succesfuld niche.«

I dag er vindmølledelen den største niche, men også udlån til f. eks. lejligheder i udlandet, til sommerhuse og finansiering af nystartede tandlæger og læger fylder mere og mere.

Læge-bank
»Vi har 25 pct. af alle nyetablerede læger, men også tandlæger er en særlig niche, hvor vi har udviklet særlige kompentencer. Det er helt grundlæggende for os, at vi kun bevæger os hjemmefra, hvis vi har noget særligt med. Vi kunne f. eks. ikke drømme om at begynde at finansiere erhvervsvirksomheder på Sydsjælland. Det er andre bedre til end os,« forklarer Bent Naur.

»Vi har prøvet en del ting, der ikke var marked for, men vores filosofi er, at det er legalt at eksperimentere. Det er en del af bankens måde at drive forretning på, så længe vi ikke eksperimenterer med kreditpolitikkken.«


Fakta
Rinkjøbing Landbobank

Egenkapital: 1,7 mia. kr...

BRANCHENYT
Læs også