Comeback til Billund Lufthavn

Lufthavnen sætter passagerrekord efter stærk stigning i udlandstrafikken, og flere nye ruter er på vej.

Billund Lufthavn har i de seneste måneder haft den største vækst i trafikken i mange år. Antallet af rejsende til udlandet vokser i rekordtempo, og i år er mængden af passagerer på udenrigsruterne vokset med op mod en fjerdedel. Juli bliver den største måned hidtil for den jyske lufthavn med en vækst på mere end 40 pct.

Den voldsomme vækst på ruterne til udlandet skyldes ikke mindst, at Ryanair har åbnet en række ruter fra Billund til Madrid, den irske hovedstad, Dublin, samt til den italienske by Pisa. Men det er langt fra lavpristrafikken, der driver væksten i lufthavnen. Flere flyselskaber har udvidet kapaciteten med flere ruter og ekstra afgange.

»Vi har fremgang på alle fronter. Mindre end halvdelen af passagervæksten skyldes de rejsende med Ryanair,« konstaterer Jørgen Krab Jørgensen, lufthavnschef i Billund.

Fortsat fremgang
Lufthavnens største destination er Amsterdam, der betjenes af det hollandske flyselskab KLM med fire afgange dagligt. På andenpladsen kommer Frankfurt, der har det Lufthansa tilknyttede flyselskab Cirrus som operatør. Begge ruter har et stort antal transferkunder, der flyver videre ud i verden med KLM og Lufthansa. Ingen af Ryanairs rejsemål er blandt de fem største for Billund.

Jørgen Krab Jørgensen oplyser, at flyselskaberne i juli kun har fløjet med få tomme sæder, fordi danskerne har søgt mod varmere rejsemål.

Alt tyder på, at lufthavnen også i de kommende måneder vil få fremgang i trafikken. I dag åbner Cimber Air en ny rute fra Billund til Berlin. Ruten flyves alle ugens dage, og flyselskabet har introduktionspriser på 395 kr. for en enkeltbillet.

Ryaniar har tre nye ruter på vej. 29. oktober begynder det irske lavprisselskab med daglige flyvninger til London lufthavnen Stansted. Det er ruten fra Esbjerg Lufthavn, der flyttes til Billund. To dage senere indleder selskabet fire ugentlige direkte flyvninger til lufthavnen i Girona nær Barcelona i Spanien. Til januar udvides rutenettet med fire afgange pr. uge til Milano i Italien.

Maersk Air-salg gav klø
Ifølge lufthavnschefen er der flere ruter på vej fra den midtjyske lufthavn.

»Vi forhandler med flere forskellige parter, og der er udvidelser på vej,« siger Jørgen Krab Jørgensen.

Billunds come back kommer efter en vanskelig periode i kølvandet på salget af storkunden Maersk Air til Sterling. Flere ruter blev lukket, og på andre blev kapaciteten skåret ned. Nu har andre operatører mere end fyldt hullerne efter Maersk Air. Sterling er dog fortsat det største flyselskab i Billund målt på charter og udenrigstrafik.

Fart på charterfolket
Chartertrafikken er også vokset støt. I årets første halvdel er antallet af charterrejsende steget med omkring 10 pct. Også i juli har lufthavnen haft væsentligt flere passagerer end i samme måned sidste år.

Det skyldes bl. a. det kolde og våde sommervejr, der har fyldt charterselskabernes fly til de klimaforkælede lande omkring Middelhavet.

»Billund har været ned i en lille bølgedal, men nu er lufthavnen tilbage. Rejselysten er vokset i Østdanmark, og derfor satser charterselskaberne mere på Billund,« siger Stig Elling, der er salgsdirektør i Danmarks største charterselskab Star Tour.

BRANCHENYT
Læs også