Prisfald ikke trussel

De danske økonomer påpeger, at langt de fleste danske boligejere kan tåle et prisfald på 10 pct., som er meget sjældent. Boligpriserne er kun lidt højere end i 1987 i forhold til indkomster, skriver Business.dk

Selv hvis boligpriserne styrtdykker med 10 pct., bør langt de fleste danske boligejere være økonomisk polstrede til at klare det.

Det påpeger chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets i kølvandet på en rapport, der udpeger det danske boligmarked som et af de mest sårbare.

- Selvom priserne skulle falde med 10 pct. i forhold til det aktuelle niveau vil boligpriserne stadig ligge omkring niveauet ved årsskiftet 2005/2006. Siden da er der ifølge Realkreditrådet gennemført 60000 handler med parcelhuse og 20000 handler med ejerlejligheder. Det svarer til cirka seks pct. af den samlede ejerboligmasse, så langt de fleste boligejere vil altså stadig være ganske velpolstrede, konkluderer Anders Matzen.

Det er meget sjældent, at der sker prisfald på 10 pct. på boliger i hele landet. Det voldsomme politiske indgreb kendt som "kartoffelkuren" fik priserne til at falde med 16 pct. fra 1986 til 1993. Men her var der netop tale om et skattemæssigt indgreb og en stramning af den økonomiske politik, der resulterede i en lavkonjunktur. Og det er måske en lang periode uden politisk indblanding i boligpriserne, der har givet dem deres rigtige niveau lige nu, påpeger analytiker i Danske Bank Christian Heinig.

RB-Børsen

BRANCHENYT
Læs også