Kinesisk fattigdom skal bremse sanktioner

Den amerikanske finansminister er på besøg i Kina for at diskutere stridigheder om valuta og handelsoverskud.

Den amerikanske finansminister, Henry Paulson, har i forbindelse med sit besøg i Kina haft møde med kinesiske embedsmænd i håb om at afværge krav, som Kongressen i USA stiller om sanktioner over for Kina på grund af valuta- og handelsuoverensstemmelser.

Ifølge en højtstående kinesisk embedsmand har Kina dog taget fat om problemet, men fattigdom lægger hindringer i vejen, anføres det.

Henry Paulsons kinesiske modpart i en »strategisk økonomisk dialog«, vicepremierminister Wu Yi, udtrykte håb om, at Paulsons besøg i et af Kinas fattigste områder sætter ham i stand til at illustrere Kinas faktiske forhold over for kritikerne i USA.

Ifølge iagttagere er det tvivlsomt, om kineserne vil give indrømmelser til Paulson, men han håber at kunne vende tilbage til USA med en optimistisk statusrapport for at afværge kravet om sanktioner på grund af Kinas valutabestemmelser og svimlende handelsoverskud over for USA.

Fattige områder
Henry Paulson indledte sit besøg i Kina mandag ved Qinghai-søen i det vestlige Kina.

»Jeg er glad for, at De har set et område, der ud fra en relativ betragtning er bagefter, således at De kan få et mere helstøbt billede af mit land,« udtalte Wu Yi. »Jeg lægger stor vægt på at følge op på den strategiske økonomiske dialog,« fastslog Wu.

Henry Paulson har også ført drøftelser med den kinesiske centralbankdirektør, og i dag mødes han efter planen med præsident Hu Jintao.

Medlemmer af Kongressen har foreslået, at der skrides ind for at tvinge Beijing til at løsne grebet om den kinesiske valuta, yuan. Ifølge et lovforslag fra Senatet skal finansministeriet udpege og straffe lande, der styrer deres valuta.

Valuta holdes nede
Amerikanske kritikere hævder, at den kinesiske valuta holdes kunstigt lavt, så kinesiske eksportører får en uretfærdig prisfordel, og det kinesiske handelsoverskud øges. Det seneste kinesisk-amerikanske dialogmøde i maj sluttede med mindre aftaler, men ingen fremskridt på valutaområdet.

Kina opskrev sin valuta med 2,1 pct. over for den amerikanske dollar i juli 2005 og har ladet den stige ca. 7,2 pct. siden. Stigningen er vokset de seneste måneder, men iagttagere forventer, at Beijing bremser stigningen til ca. 5 pct. årligt de kommende år - men det er langt mindre, end kritikere ønsker.

Det er tanken, siger kinesiske ledere, at yuan'en på sigt skal handles frit på verdensmarkedet, men hvis man går for drastisk til værks, anfører de, vil det gå ud over Kinas sårbare banker og skabe økonomisk uro.

Henry Paulson har appelleret til Kongressen om, at den giver den kinesisk-amerikanske dialog tid til at virke.

Men den kolossale vækst i Kina afføder påstande om, at der er plads til, at dialogen kan bevæge sig hurtigere.

Kinesisk økonomi voksede med 11,9 pct. i april kvartal - hvilket er den højeste kvartalsvise stigning i 12 år - og handelsoverskuddet voksede med 85 pct. i juni til 26,9 mia. dollars (146 mia. kr.).

Kinas omdømme har også lidt overlast på grund af en række klager over produkter lige fra giftig tandpasta til defekte dæk.

Avisen China Daily skrev forleden, at Senatets lovforslag »smager af stærk protektionisme« og advarede om, at det »er i fare for at underminere fortsatte bilaterale bestræbelser på at mindske ubalance på handelsområdet.«

BRANCHENYT
Læs også