Små butikker lukker

Små virksomheder lukker, fordi kommunerne satser på storindkøb. Og dermed vil de umiddelbare besparelser gå tabt, mener Dansk Erhverv.

Skolemælken er ikke længere fra den lokale købmand, ligesom kørestole og bleer til plejehjem og vuggestuer ikke nødvendigvis bliver fremstillet på den nærmeste fabrik. Kommunerne vil nemlig have billige aftaler og satser derfor på stordrift i indkøbsfællesskaber og store udbud. Men det vil betyde butiksdød, advarer Dansk Erhverv, fordi de små lokale virksomheder ikke kan være med.

- Mange virksomheder, specielt grossister, har haft det offentlige som hovedkunde. Når de ikke længere skal levere mælk eller grønt til institutionerne i kommunen, så er der ingen tvivl om, at de bliver nødt til at lukke, siger Jens Brendstrup, cheføkonom i Dansk Erhverv. Han mener samtidig, at kommunerne skyder sig selv i foden, hvis de ikke også satser på de lokale virksomheder.

- Det kommer til at nærme sig monopoltilstande, hvis de store virksomheder vinder alle udbuddene. Og så vil de kunne hæve priserne, siger Jens Brendstrup.

/ritzau/

BRANCHENYT
Læs også