Skiftedag i Berlingske

Berlingskes bestyrelsesformand gennem 17 år, Ole Scherfig, forlader sin post.

Dermed tager Berlingske-koncernen ikke blot afsked med sin ubestridte leder siden kriseårene først i 80'erne. Dansk dagspresse mister også sin mest magtfulde og meget erfarne leder.

Ole Scherfig, som er 68 år, overlader posten til en anden særdeles erfaren dansk erhvervsmand: Den Danske Banks forhenværende ordførende direktør Knud Sørensen, som overtager posten den 1. oktober.

Skiftet har været ventet gennem længere tid, alene på grund af Scherfigs alder. Ole Scherfig forklarer selv, at han ville være gået for to år siden, men valgte at blive pga. de mange udskiftninger i direktion og redaktionsledelse.

Siden Knud Sørensen sidste år kom ind i Berlingske-bestyrelsen, har han både udadtil og i virksomheden været regnet som manden, der blev kørt i stilling som formand for landets største dagbladskoncern. En koncern, som tæller ikke blot B.T., Berlingske Tidende og en række ugentlige udgivelser, men tillige en række aktieposter i og alliancer med aviser over hele landet. Største tvivl har stået om, hvornår Scherfig selv valgte at gå af. Og han bevarer i en overgangsperiode sine bestyrelsesposter i Århus Stiftstidende, JydskeVestkysten samt De Bergske Blade.

Nedskæringer på vej

Samtidigt meddeler selskabet, at der skal gennemføres en række »effektiviseringer og rationaliseringer også i Officinets virksomheder.« De vil »belaste helårsregnskabet med betydelige engansomkostninger og hensættelser«.

Berlingskes nedskæringer offentliggøres kun tre måneder efter selskabets generalforsamling, da der blev stillet et trecifret millionbeløb i udsigt som resultat før skat. Dette tal trækkes nu tilbage efter fortsat dalende avissalg og svigtende annonceindtægter.

»Hele branchen må indstille sig på, at vi er inde i en lavkonjunktur efter de foregående års højkonjunktur. Vi har i flere år været opmærksomme på, at vi kunne forvente denne udvikling. Men den er kommet hurtigere og med større kraft og dybde, end vi forudså i maj,« siger Scherfig som forklaring på de kommende nedskæringer.

Berlingske-koncernen har investeret kraftigt i ny EDB og nyt pakkeri. For nylig er aftalt fratrædelsesordninger med en stor gruppe typografer, og flere besparelser i de tekniske afdelinger har været forberedt.

»Men hasten, hvormed indgrebene kommer, skal øges,« siger koncernchef Joachim Malling.

Præcist hvor og hvornår besparelserne kommer vil Malling ikke sige, før planerne er færdige, og medarbejderne er orienteret.

Knud Sørensen ønsker heller ikke at kommentere den fremtige strategi.

..

BRANCHENYT
Læs også