Flertal i S for euro

Næsten halvdelen af alle socialdemokrater så gerne en dansk tilslutning til euroen. Derimod er kun en tredjedel af partiets vælgere direkte imod dansk deltagelse i euro-samarbejdet, viser en Sonar-måling, der blev foretaget for Jyllands-Posten den 15. august i år.

Umiddelbart tyder undersøgelsen dermed på, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ikke behøver udvise den forsigtighed på dette område, som han har lagt op til ved at udsætte beslutningen om en dato for ØMU-folkeafstemningen til efter partikongressen i september 2000.

Modstand stikker dybt

Men ét er de løbende meningsmålinger.

Noget andet er, at holdningen i befolkningen hurtigt kan ændre sig, når den politiske situation spidser til ved f.eks. folkeafstemninger, og hvor dybt modstanden mod både ØMU'en og EU stikker hos de socialdemokratiske vælgere.

Sonar-tallene tyder på, at ØMU-modstanden er større hos de socialdemokratiske vælgere end hos vælgere, der stemmer på eksempelvis Venstre, Konservative eller CD.

Konservative og Venstrevælgere er de mest positive over for en dansk deltagelse i EU's valutaunion. Men også inden for disse to partier er omkring en tredjedel af vælgerne usikre og siger enten »nej« eller »ville ikke stemme,« fremgår det.

Usikre radikale

Hos Socialdemokratiet er andelen af usikre eller rene nej-sigere 54 pct., og hos regeringspartneren Radikale Venstre ses en tilsvarende stor usikkerhed - trods den meget euro-positive linie, som partiets leder, økonomiminister Marianne Jelved (S), løbende markerer.

Størst modstand ses dog hos »andre partier,« hvilket især dækker over Enhedslisten. Her er 69 pct. mod euroen, mens 23 pct. ikke ville stemme. Kun otte pct. af partiets vælgere ville stemme »ja« til en dansk deltagelse i euroen.

..

BRANCHENYT
Læs også