Erfaren leder vil hjælpe iværksættere

Én af 90'ernes mest succesfulde industrichefer vil nu hjælpe en stribe unge vækstvirksomheder i gang. Den hovedrige, tidl. Oticon-topchef Lars Kolind vil stille kapital og viden til rådighed.

»Jeg vil gerne medvirke til at starte eller videreudvikle to-tre nye virksomheder pr. år,« siger Lars Kolind.

Han har indenfor de seneste par uger solgt sine to virksomheder, som han i flere år har ejet sammen med sin bror. Kræfterne skal koncentreres.

I socialt arbejde

Under stor opsigt forlod Lars Kolind for halvandet år siden topchefposten i Oticon. Efter at have banket høreapparatkoncernen op til en industri- og børssucces af format, ville han 50 år gammel kaste sig over noget andet.

Siden har Lars Kolind bl.a. været engageret i socialt arbejde, været erhvervsjournalist for Danmark Radio og beskæftiget sig med sit gods, Løndal Gods ved Brædstrup.

»Jeg nyder friheden og muligheden for at kaste mig over nye ting,« siger Lars Kolind.

Nu tager han fat på en tilværelse, som det amerikanerne kalder »business angel« - en velhavende erhvervsmand der vil hjælpe fremtidens virksomheder på vej.

Lars Kolind har sine klare meninger om, hvordan han vil løse opgaven på sin facon.

Investering i ideer

»Nogle ledere, der forlader deres job, satser på at finde mindre virksomheder, som de kan investere i og så overtage ledelsen af. Det er helt fint, men jeg går den anden vej: jeg investerer i virksomheder, der har en god ide og nogle mennesker, som jeg tror på kan realisere den. De skal lede virksomheden - ikke mig. Jeg kan evt. gå ind som bestyrelsesformand,« siger Lars Kolind.

Han har allerede kontakt til vækstkandidater.

»En del iværksættere kontakter mig løbende med deres ideer. Ventureselskaber begynder med nogle millioner - 2-3-4-5 millioner, og kan de ikke investere så meget, så gider de ikke gå ind i det. Der er et behov for folk, der går ind meget tidligt,« siger Lars Kolind.

International erfaring

Han har med sine egne ord ikke brug for »nogen levevej«, men synes godt om at kunne hjælpe nogle yngre iværksættere.

»Jeg har den der internationale erfaring og den troværdighed, som en lille nystartet virksomhed ikke har,« siger Lars Kolind.

Han peger på, at mange små har svært ved at komme over et stadie med to-tre medarbejdere i virksomheden. Ofte er der brug for at komme i lag med nogle større virksomheder for at få skub i væksten.

»Typisk får sådan nogle folk det helt dårligt, hvis de skal tale med en stor virksomhed, og specielt hvis den ligger i udlandet. Der har jeg en større frimodighed - og der tror jeg godt, at jeg kan tilføre noget værdi,« siger Lars Kolind.

Lars Kolind har kontakt til en lille elektromekanisk virksomhed, en internetvirksomhed og en soft-warevirksomhed.

»Jeg har en del fugle på taget,« siger han.

Lars Kolind kommer med sit initiativ netop som der i løbet af kort tid ventes et udspil fra Erhvervsfremmestyrelsen om de danske »business angels«. Et udspil om hvordan deres aktivitet kan styrkes.

1000 private investorer

En rapport viste tidligere på året, at der i Danmark i al ubemærkethed opererer op imod 1000 private investorer indenfor området.

Virksomhederne som brødrene Kolind har solgt er dels vagtvirksomheden TeleSikring i Holbæk, som er solgt til Den jyske Vagtcentral, og software-virksomheden IBS i København, som er solgt til medarbejderne.

..

BRANCHENYT
Læs også