Angreb skal afslutte bøfkrig

Med et to-fronts angreb håber EU-Kommissionen og den britiske regering at sætte en stoppe for franske forhalingsforsøg og afslutte »bøf-krigen« over Kanalen i løbet af dagen eller i værste fald uger.

Kommissionen i Bruxelles fastholdt søndag den diplomatiske kurs for at få regeringen i Paris til at bøje sig for videnskabsmændenes enstemmige kendelse over det britiske oksekød.

Den irske kommissær David Byrn, der er ansvarlig for sundhed og forbrugerbeskyttelse, sagde søndag, at han tidligere på dagen havde fået positive reaktioner fra den franske premierminister Lionel Jospin.

»Han forventede en fuldstændig gennemgang af materialet fra de 16 EU-videnskabsmænd i løbet af få dage og lovede et først svar på torsdag. Derfor venter jeg en løsning i løbet af uger og klare fremskridt om få dage.«

Den britiske regering valgte derimod at øge presset mod Paris med trusler om retssager og erstatningskrav i millionklassen.

I Bruxelles betegnede eksperter det som usikkert, om de britiske landmænd allerede nu havde krav på erstatning. Det vil de derimod få, hvis Frankrig nægter at bøje sig for EU-Kommissionen og dermed udløser en årelang retssag.

EU ophævede eksportforbudet for britisk oksekød, der blev indført i foråret 1996 for at beskytte forbrugerne mod kogalskab, i august i år. Frankrig henviste imidlertid til nye undersøgelser og forbrugernes indvendinger og nægtede at følge afgørelsen. Tyskland indtog senere samme holdning.

Britiske supermarkeder reagerede i sidste uge ved at fjerne franske varer, og mange forbrugere indledt en uformel boykot. Sent fredag fastlog 16 EU-videnskabsmænd i den såkaldte stående komite, at de franske påstande var grundløse.

EU-Kommissær David Byrne, der allerede har opfordret Frankrig og Tyskland til at ophæve deres nationale importforbud, forsøgte søndag at nedkøle de ophidsede gemytter på begge sider af kanalen med en bemærkning om, at en retssag stadig var en mulighed, men at det burde være absolut sidste udvej.

Efter at have været i telefonkontakt med sin franske kollega Hubert Vedrin fastslog den britiske udenrigsminister Robin Cook, at han ventede en hurtig og positiv reaktion på videnskabsmændenes kendelse.

Søndag blev det imidlertid klart, at den entydige afgørelse ikke har været nok til at forhindre interne problemer for premierminister Lionel Jospins regering. Repræsentanter for miljøpartiet De Grønne, der sammen med kommunisterne deltager i koalitionsregeringen ledet af socialistpartiet, krævede, at eksportforbudet bevares mindst indtil 2001.

BRANCHENYT
Læs også