Nye aktier i Dow Jones

»Nåh, hvor tror du så Dow'en ender i dag?"«

For de særligt indviede i den hellige børsjargon er Dow'en lig med verdens mest kendte, og derfor mest ledende aktieindeks.

Det amerikanske Dow Jones på Wall Street i New York.

Falder Dow Jones i New York kan man med næsten usvigelig sikkerhed forudse, at også de asiatiske aktier må en tand ned, ligesom de europæiske aktiemarkeder først tager bestik af situationen i Dow Jones, inden de åbner morgenens handel.

Gudeagtig status

I takt med den voldsomt stigende aktieinteresse,også fra private investorers side, har Dow Jones tiltaget sig en nærmest gudeagtig status.

Og nu skifter guden ud blandt sine disciple. Langt om længe, mener kritikerne.

Fra på mandag kommer fire nye, kæmpestore selskaber med i inderkredsen blandt de 30 selskaber, der udgør Dow Jones-indekset. Det er Microsoft, Intel, SBC Communications og handelskæden Home Depot. Fire selskaber med en samlet markedsværdi over 1.000 mia. dollars. Ud glider tidligere storheder som Goodyear, Chevron, kemikoncernen Union Carbide og postordregruppen Sears, Roebuck and Co., som har svært ved at holde trit med internetsalget.

Bill Gates fra Microsoft har blot et skuldertræk tilovers for, hvad der for mange ville være den ultimative blåstempling på aktiemarkedet. Microsoft er verdens største selskab målt på markedsværdien, og derfor kan det undre, at det konservative Dow Jones først skifter ud nu.

Bill Gates lader da også forstå, at det set fra hans udkigstårn ikke rigtig har nogen betydning, og han har ikke tænkt sig, at lade Microsoft notere på "den finere" The New York Stock Exchange på Wall Street i stedet for hos opkomlingen, den nyere elektroniske Nasdaq-børs.

»Optagelse i Dow Jones er vel blot en erkendelse af, hvad der allerede er sket. Microsoft og andre teknologiaktier har været en kæmpemæssig motor for den økonomiske udvikling.«

Netop Nasdag-børsen er på grund af sine mange internetvirksomheder kendt for større op- og nedture i indekset end Dow Jones. Men med de hotte Microsoft, Intel og SBC med vil udsvingene nu blive større i Dow Jones-indekset end hidtil og dermed i højere grad udtrykke den reelle prisdannelse på aktierne.

Mere oplysende indeks

For aktiefolk, som vil have et mere reelt billede af aktieudviklingen i USA, er det store SPP 500-indeks langt mere oplysende end Dow Jones.

I modsætning til andre aktieindekser, som eksempelvis også det danske KFX-indeks, hvor størrelse og handelen med selskabernes aktier spiller ind, er Dow Jones sammensat af selskaber, som redaktører fra finansdagbladet Wall Street Journal, der har samme ejer som Dow Jones-koncernen, finder værdige. Det vil i nogen udstrækning sige, at udvælgelsen sker ud fra en subjektiv holdning.

Dow Jones blev skabt for 103 år siden af Charles Dow. Først lavede hen et indeks med datidens store selskaber, jernbaneselskaberne. Senere kom industrien med, og der blev skabt et gennemsnitligt aktieindeks. På et tidspunkt blev Dow Jones-selskaberne kaldt "blue-chip"-aktierne, men efterhånden som de nye aktier fra internet og televerdenen er løbet fra mange af de gamle industriaktier synes blue-chip begrebet ikke helt længere at have samme status.

..

BRANCHENYT
Læs også