Storbank fastholder offensiv

Hans Dalborg sover med støvlerne på for tiden.

Det påstår koncernchefen i den finsk-svenske bankkæmpe MeritaNordbanken i hvert fald selv, når talen falder på bankens evne til at drage hurtigt i felten efter nye opkøb i Norden.

Den ambitiøse plan om at mutere fra tobenet til firebenet finansmastodont med en støvle i hvert af de nordiske lande lever i bedste velgående.

Og iveren efter at komme i gang er så stor, at MeritaNordbanken ikke agter at spilde mange sekunder, når opkøbschancerne viser sig, signalerer Hans Dalborg.

Den sindige svensker har dog for længst lagt sig fast på, at tingene skal ordnes i en bestemt rækkefølge.

Først skal "besværlige" Norge erobres. Helst via det aktuelle købstilbud på Christiania Bank & Kreditkasse.

Derefter gælder det de lidt mere fusionsvenlige danskere. Invitationen til Unidanmarks koncernchef Thorleif Krarup er for længst afsendt. Og Krarup lægger ikke skjul på, at en nordisk fusion er realistisk - men tidligst når sammenlægningen af Unibank og Tryg-Baltica er kaperet. Så Dalborg smeder andetsteds for tiden:

»Norge er i fokus i øjeblikket{hellip}Men vi neddrosler ikke ambitionerne og vil gå efter at være til stede på alle markeder i Norden,« sagde storbank-chefen fredag.

MeritaNordbanken har nemlig ikke givet op, selv om den norske finansminister Gudmund Restad har afvist et salg af de største norske banker til udlandet. Den finsk-svenske storbank håber på, at Stortingets kommende behandling af sagen vil give et andet udfald. Tungen på vægtskålen, Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland, har fremdeles ikke bundet sig til hverken det ene eller det andet.

Han er umiddelbart ikke meget for at sælge bankerne. På den anden side kræver han, at regeringen - gerne i samarbejde med hans eget parti - opstillet et troværdigt alternativ for norsk bankvæsens fremtid.

Den proces tager Stortinget nu fat på. Men også her står MeritaNordbanken over for et problem. Købstilbuddet på Kreditkassen er ganske vist blevet forlænget, men udløber den 12. november. Det er højst tvivlsomt, om det politiske Norge er afklaret om sine bankers fremtid inden da.

BRANCHENYT
Læs også