KORT NYT - INDLAND

Industrien forsker løs

Industri Med en årlig stigning på ti procent er danske virksomheders private forskningsindsats nu nået op på niveauet med det øvrige EU. I 1997 udgjorde den private forskningsindsats 1,19 procent af Danmarks bruttonationalprodukt. Mange danske industrivirksomheder investerer betydelige ressourcer i deres samarbejde med universiteter. Men samarbejdet sker i høj grad med udenlandske universiteter.

OECD-tallene viser, at Danmarks fremstillingsindustri lægger to tredjedele af den eksterne forskning i udlandet.

Heraf købes det meste forskning på udenlandske forskningsinstitutioner og universiteter.

/ritzau/

Godt miljø med genroer

Landbrug Praktiske forsøg med dyrkning af gensplejsede roer i dansk landbrug giver overraskende gode miljøresultater. Forbruget af sprøjtegifte kan reduceres markant, og samtidig får lærker, fasaner, agerhøns og harer mere føde, skriver Politiken Søndag.

Et par af forsøgene har været fulgt af en forskergruppe fra Danmarks Miljøundersøgelser i Silkeborg, og forskerne offentliggør om kort tid en rapport, der er overraskende positiv over for de gensplejsede roer.

Konklusionen vil være, at dyrkningen af genroerne, der er modstandsdygtige over for sprøjtegiften Roundup, kan give mere føde til både lærker, fasaner, agerhøns og harer i roemarkerne. Samtidig kan forbruget af sprøjtegifte ved roedyrkning reduceres markant, hvis landmanden forstår at udnytte de gensplejsede planters muligheder fuldt ud.

/ritzau/

Internet som handelsplads

Industri Dansk Industri vil sikre, at handel via Internet kan udvikle sig uden overregulering. En bred vifte af virksomheder inviteres til at give input til DI's e-handelspolitiske arbejde, skriver Ugemagasinet Industrien.

»Det er vigtigt at påvirke en bæredygtig politisk udvikling af handel via Internet. Både herhjemme og internationalt,« siger afsætningspolitisk chef Jens Berthelsen, Dansk Industri.

Samarbejde om turisme

Turisme Danmark kommer kun til at tjene mere på turismen, hvis vi bliver bedre til at samarbejde på tværs af faggrænser, ministerier og organisationer, mener direktør Lars Sandahl, Danmarks Turistråd. Turisme, politik, økonomi og kultur bør, sagt på en måde, gå op i en højere enhed.

»Hvis Danmark f.eks. foretager et erhvervsfremstød over for et enkelt land og dermed er i fokus, satses der meget snævert på nogen specifikke eksportinteresser. Men kultur og turisme burde kunne benytte lejligheden til samtidig at foretage fremstød.«

/ritzau/

..

BRANCHENYT
Læs også