Ikea først med egne tog over Øresundsbroen

Ikea er nu klar til at køre egne godstog over Øresundsbroen. I første omgang vil møbelgiganten køre en togstamme i hver retning dagligt, og togene vil erstatte 50 lastbiler per dag.

Ikea bliver ifølge de svenske jernbanemyndigheder, Banverket, det første private selskab, der kører grænseoverskridende godstog i Europa. I første omgang kører togene mellem centrallageret i Älmhult i Sverige og knudepunktet Duisburg i Tyskland, men Ikea har en plan om på lang sigt at flytte 40 procent af sine europæiske transporter over på tog.

Ikea Rail venter at begynde kørsel til foråret efter store startvanskeligheder. Et lille stykke af banen fra broen til Malmö - Kontinentalbanen - er underlagt støjrestriktioner, der hindrer brugen af almindelige diesellokomotiver, og Ikea har ikke kunnet finde et egnet ellokomotiv. Ikea har fået dispensation til at begynde kørslen med et støjreduceret diesellokomotiv T66 udstyret til at klare de forskellige tekniske systemer i Sverige, Danmark og Tyskland. Banverket har givet Ikea lov til at køre med diesellokomotivet i 24 måneder, hvorefter Ikea Rail forventer at have et nyt ellokomotiv klar...

BRANCHENYT
Læs også