Rekordoverskud

Danmark fik rekordstort overskud over for udlandet i 2001. Den såkaldte betalingsbalance, der er resultatet af vores samhandel og udveksling af tjenester og finansposter med udlandet, gav et overskud på 33,7 mia. kr. sidste år. Til sammenligning var overskuddet på betalingsbalancen kun 20,6 mia. kr. i 2000.

Det rekordstore overskud er bemærkelsesværdigt, fordi det er kommet i et år, hvor verdensøkonomien har været i krise. Et overskud på betalingsbalancen er ensbetydende med, at det danske samfund producerer mere, end vi forbruger. Lige som en privat husstand, der har penge tilovers hver måned.

»Og det stigende overskud på betalingsbalancen er en god ting, hvis det er stigende opsparing, der ligger bag,« forklarer seniorøkonom i Danske Bank, Steen Bocian. »Men hvis overskuddet stiger, fordi der spares på erhvervsinvesteringerne, er det knap så godt. Sidste år var det lidt af begge dele, der har fået betalingsbalanceoverskuddet så højt op. Den svage internationale økonomi fik virksomhederne til at holde igen med investeringerne. Og pinsepakken havde stadig effekt og fik husholdningerne til at begrænse forbruget.«..

BRANCHENYT
Læs også