Carlsberg skruer op for biotek-blusset

Koncernen forventer flotte afkast af investeringer på i alt 100 mio. kr.

Øllet skummer for alvor i biotekindustrien. Carlsberg A/S, som ejer 60 pct. af bryggeri-giganten Carlsberg Breweries og har en bugnende pengekasse, skyder 100 millioner ind i opdagelsen af nye lægemidler og medico-teknologi.

  • Carlsberg har stiftet et helt nyt biotekselskab, VersaMatrix, der arbejder med avancerede polymer-materialer, som kan bruges f.eks. indenfor anden medicoteknologi eller diagnostisk udstyr. VersaMatrix, som er 100 pct. Carlsberg-ejet, tilføres 25 mio. kr., hvilket efter planerne skal kunne dække tre års drift i selskabet. VersaMatrix skal mindst have en omsætning på 25 mio. kr. og positiv driftsresultater om fem år.
  • Den amerikanske venturefond Care Capital, som bl.a. har danskeren Jan Leschley, tidligere topchef i SmithKline-Beecham, som partner, modtager op mod 75 mio. kr. fra det danske bryggeri-holdingselskab. Milliard-fonden investerer typisk i modne biotek- og lægemiddelselskaber, som i princippet er klar til en børsnotering, hvis aktiemarkedet vil det.
  • Dertil kommer, at Carlsberg som tidligere annonceret har skudt 10 mio. kr. i venture-selskabet DTU Innovation, som investerer i små, nye selskaber f.eks. med udspring i de højere læreanstalter.
  • Og fire mio. kr. er før blevet lagt i kontanter i biotekselskabet Combio, hvor Carlsberg har leveret idéer, projekter og patenter som hovedinvestor, da selskabet blev stiftet i 2000.
  • Carlsberg spenderer ydermere 60-70 mio. kr. på at renovere en tom lagerbygning på 6800 kvadratmeter, som vil få laboratorier og kontorer. Combio rykker i 2004 som den første lejer ind på to etager på i alt 2700 kvadratmeter, men et tilsvarende areal i bygningen står ledigt til andre biotekselskaber. Og ifølge Jørn P. Jensen, administrerende direktør i Carlsberg A/S, er det tænkeligt, at bryggeriet vil renovere og udleje andre tomme arealer i og omkring hovedsædet i Valby på lignende måde.


..

Læs også
Top job