Chauffører i simulator

En ny simulator skal skabe bedre sikkerhed for lastvogn-trafikken i Danmark. Transportbranchen investerer millioner i et projekt til uddannelse af både nye og erfarne chauffører i den tunge trafik.

TransportSektorens Uddannelsesfond (TSU) tog tirsdag landets første lastbilsimulator i brug. Der er tale om en mobil simulator indrettet i en lastvognstrailer, der får base på Danmarks Transport Center i Vejle. Men simulatoren skal på farten og bruges rundt om i hele landet. Bag projektet står transportbranchens arbejdsgiverorganisation - ATL - og fagforening, SiD, som arbejder sammen i TSU.

Flere uheld

Opgørelser viser, at lastvogne er hyppigere indblandet i trafikuheld end personbiler. Samtidig er der ofte meget alvorlige konsekvenser ved uheld med de tunge køretøjer. Derfor skal landets chauffører have tilbud om træning i simulatoren, der er indrettet på samme måde som kendes med fly-simulatorer i fuld skala. I den nyindkøbte simulator kan chauffører sidde bag rattet i et ægte førerhus og gentagne gange gennemkøre forskellige situationer baseret på realistisk computer/video-teknik.

Gode erfaringer

»Der er gode erfaringer i Holland og Frankrig med simulatorer af denne art. Derfor har vi selv i branchen valgt at investere omkring seks mio. kr., som de samlede indkøb løber op i. Men der er brug for at køre nye veje for at forbedre trafiksikkerheden, og vi vil selv være med til at angive retningen,« siger direktør Poul Juelsbjerg, ATL - Arbejdsgiverforeningen for Transport & Logistik.

..

Læs også