Ministerium stævnet i sag om BSE

Et landmandspar fra Sønderjylland vil sammen med en advokat stævne Fødevareministeriet for uberettiget at have slået hele deres kvægbesætning ned, fordi der var konstateret sygdommen BSE hos en ko i Portugal. Ministeriet afviser alle påstande om fejl i sagen.

Landmandsparret Mona og Anton Linnet Petersen fra Bredebro i Sønderjylland fik sidste sommer en besked, der vendte op og ned på deres tilværelse. Den var fra de danske fødevaremyndigheder og lød, at deres kvægbesætning på 110 dyr skulle slås ned. Årsagen var, at myndighederne i Portugal havde konstateret kogalskab - BSE - i en ko, der tre år tidligere var født hos familien Linnet Petersen, som solgte den videre til en anden landmand i området. Herfra blev dyret i efteråret 2000 eksporteret til Portugal.

Derfor valgte den hjemlige fødevarekontrol at slå begge besætninger ned som led i den danske strategi om bekæmpelse af BSE. De to landmænd fik økonomisk erstatning til genopbygning af nye kvægproduktioner. Affæren om Portugal-koen har dog siden været genstand for en voldsom debat i landbruget om både den danske indsats mod BSE samt ikke mindst omstændighederne ved den pågældende sag...

Læs også