Indgreb på vej mod Arla

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) er på vej med en række indgreb, der skal stække mejerigiganten Arlas kritiserede binding af danske mælkeleverandører.

Efter et hårdt og langvarigt pres fra et flertal i Folketinget bebuder Bendt Bendtsen nu stramninger, der blandt andet skal sikre, at Arla ikke længere kan stavnsbinde mælkeproducenterne. Det er tidligere kommet frem, at Arla for eksempel stavnsbinder sine økologiske mælkeleverandører i op til 25 måneder, før de kan få lov til at forlade selskabet og melde sig ud.

Desuden ønsker Bendt Bendtsen, at der bliver sat en stopper for Arlas kritiserede gebyrpolitik over for landmændene. Derfor skal et mejeri, der ønsker at forlade Arla-koncernen, fremover kunne gøre krav på at få de penge igen, som de har betalt for at indgå kontrakten med Arla. Som situationen er i dag må økologiske landmænd, der vil vende tilbage til Arla efter en pause, betale et indmeldelsesgebyr på typisk 90.000 - 100.000 kr. Samtidig vil ministeren se kritisk på de bøder, som Arla i dag opkræver af mejerier, der bryder ud af samarbejdet...

BRANCHENYT
Læs også