EU-økonomi, et alternativ

De seneste 30 år har megen dansk EU-debat handlet om økonomi. Gang på gang har ja-partierne forsøgt at overtale befolkningen til at godkende samarbejdet på grund af økonomiske fordele.

Og underforstået: På trods af den skeptiske holdning i store dele af befolkningen. Den fremgangsmåde har Socialdemokratiet definitivt lagt bag sig. Ikke fordi de økonomiske fordele ved EU er forsvundet. Tværtimod er der ingen tvivl om, at dansk økonomi i dag er fuldstændig afhængig af EU. Alternativet er Norges vej: Adgang til det indre marked uden indflydelse på dets regler.

Den mulighed er ikke attraktiv for Socialdemokratiet. For os er det afgørende, at EU-samarbejdet er det bedst mulige svar på globaliseringens udfordringer. Og måske den eneste mulighed for at bevare medlemslandenes alternativ til den amerikanske samfundsmodel. Om vi vil udnytte denne mulighed er et politisk spørgsmål. Det overses, når europæisk politik beskrives som et spil mellem lande og institutioner: Alle søger at varetage deres interesser bedst muligt. Skiftende magtforhold afgør, hvordan de endelige beslutninger falder ud. Rollebesætningen er som regel temmelig fast: EU-kommissionen mod Ministerrådet. Store mod små lande. Nord mod Syd. Og måske inden længe Øst mod Vest. Sådan er virkeligheden naturligvis et langt stykke hen af vejen. Men kun delvis. Politiske holdninger spiller også en rolle på europæisk plan...

Læs også