Stenen trilles væk

Det irske formandskab formåede at trille stenen væk, så forfatningstraktaten genopstod ved EU-topmødet her kort før påske. Der er ingen tvivl om, at irerne har gjort et godt og nødvendigt stykke arbejde. Tiden er til sammenhold og ikke til splittelse. Vi kan om små tre uger byde velkommen til de 10 nye EU-lande, hvilket vi længe har set frem til. Og vi skylder både dem og os selv at have rammerne parat til at modtage dem.

Det er helt afgørende for dansk erhvervsliv, at vi får et effektivt og beslutningsdygtigt EU - ellers opnår vi ikke den vækst, der er brug for. Og det er også afgørende, at den nye forfatningstraktat gør det muligt for EU at spille en mere central rolle i den globale verden, vi befinder os i.

Mange har været lidt utrygge ved udvidelsen? Bliver vi for mange? Drukner vores synspunkter? 5 mill. ud af 380 mill. indbyggere er ikke mange, men 5 mill. ud af 455 mill. er mindre. Men vi vil fortsat have forholdsvis mere indflydelse end vores indbyggertal tilsiger, og vi skal ikke være nervøse for ikke at blive hørt i EU. Det er en illusion at tro, at et lille land som Danmark alternativt kan opnå mere indflydelse ved at være uafhængigt. Med 25 lande omkring forhandlingsbordet bliver argumentets gennemslagskraft selvfølgelig mere afgørende, men der opstår samtidig en myriade af alliancemuligheder og spændende konstellationer...

Læs også