Sukkerstrid i EU

EU-Kommissionen kan få svært ved at komme igennem med en drastisk sukkerreform. Det står klart efter et ministerrådsmøde mandag aften i Bruxelles, der også understregede, at Danmark står ret isoleret med et krav om en meget hurtig og omfattende ændring af EU's støtte til sukkerproduktionen i landbruget.

De 25 EU-landes fødevareministre blev i går officielt præsenteret for et forslag til ændring af sukkerstøtten. EU-Kommissionen vil i løbet af tre år - og med virkning fra næste sommer - skære den garanterede sukkerpris ned med en tredjedel. Samtidig skal landmændene have sænket deres sukkerkvoter og mindsket tilskuddet til eksport af sukker til markeder uden for EU.

På gårsdagens ministermøde i Bruxelles fik landbrugskommissær Frans Fischler og Kommissionen drøje hug fra flere lande for at være alt for drastisk i forslaget, der også ifølge modstanderne er med en alt for kort overgangsperiode. Dermed tyder alt på, at der er lagt op til hårde forhandlinger. EU-Kommissionen kan ifølge kilder tæt på forhandlingerne formentlig få ret svært ved at komme igennem med forslaget i den nuværende version...

BRANCHENYT
Læs også