Et tiltrængt pusterum

AKTIER Lidt efter lidt fik det positive islæt fat i tirsdagens markeder til lettelse for mange aktører.

Investorerne genvandt tilsyneladende fatningen tirsdag eftermiddag, hvilket tillod de europæiske aktiemarkeder at komme lidt til hægterne, men fremgangen var mere end skrøbelig, og den blev primært båret af spekulationer i hurtige rentenedsættelser. Dagen forinden havde den ellers stået på regulære øretæver til adskillige aktier, og det var ikke nogen smålig nedtur, for kurslussingerne blev delt ud med rund hånd og over en bred kam.

Endnu en gang havde det været de finansielle aktier, som stod for skud, og katalysatoren bag nedturen var blandt andet meldinger fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der nedjusterede anbefalingen af Citigroup til sælg. Men værre var det, at analytikerne hos Goldman Sachs i forbindelse med ændringen af anbefalingen advarede om risikoen for yderligere nedskrivninger hos Citigroup på måske op til 15 mia. dollars som følge af krisen i det sekundære lånemarked i USA.

Tirsdag formiddag var det så galt igen - denne gang i Europa, hvor luften svirrede med rygter om nye nedskrivninger hos den schweiziske bankgigant UBS. Sammenholdt med de faktiske nedskrivninger på 1,2 mia. schweizerfranc dagen før hos Swiss Re havde rygterne let ved at fænge, og på et tidspunkt blev handelen med de pågældende aktier suspenderet.

Efterhånden har nedskrivningerne hos en stribe amerikanske og europæiske banker taget et omfang, der tirsdag fik investorerne til at spekulere i behovet for ekstraordinære rentenedsættelser i bestræbelserne på at dæmme op for de negative tendenser. Flere aktører gættede på en hurtig rentesænkning i USA, når centralbanken i Washington tirsdag aften fremlagde referatet fra det seneste FOMC-møde, mens andre mente at vide, at centralbanken i London stod over for at lempe på en af sine satser.

Rentespekulationerne tog til
De spredte gætterier og spekulationer i ekstraordinære rentenedsættelser bidrog tirsdag først på eftermiddagen til at fremkalde spirende tegn på fremgang i de europæiske aktiemarkeder - takter, som blev forstærket, da børserne i New York lagde ud i fin stil.

Ved nærmere eftertanke fandt mange aktører i det amerikanske aktiemarked mandagens nedtur for overdreven, og da de samtidig havde brug for en succesoplevelse oven på nedturen, var der lagt op til lidt korrektioner i tirsdagens marked. Umiddelbart så det ikke alt for lovende ud inden åbningen, fordi investorerne havde fået et katastrofe-regnskab fra Freddie Mac og nye skuffende tal fra boligmarkedet, men et kanonregnskab fra Hewlett-Packard reddede aktiemarkedet på stregen, og sidst på eftermiddagen havde de positive takter fået fat.

Freddie Mac, der er blandt USA's største operatører inden for boligfinansiering, kom ud af det seneste kvartal med et underskud på to mia. dollars, hvilket var værre end frygtet, og dermed fik investorerne atter en påmindelse om de trange tider, der kendetegner det amerikanske ejendomsmarked.

Et lille bitte plaster på såret kunne så være, at det påbegyndte boligbyggeri i USA til stor overraskelse for analytikerne steg en smule i oktober. Men glæden blev en kortvarig fornøjelse, idet antallet af byggetilladelser skrumpede mere end ventet, og det lover ikke godt for de kommende byggetal.

De sure miner forsvandt dog ved åbningen i New York, da investorerne valgte at hæfte sig ved Hewlett-Packards regnskabsmeddelelse for 4. kvartal af 2006/07, der lidt populært sagt havde det hele.

En rapport med det hele
For det første var overskuddet vokset med 28 pct. i perioden, hvilket satte selv de mest optimistiske prognoser til vægs, og derudover valgte ledelsen at opjustere forventningerne til indeværende kvartal. Så da hele herligheden blev garneret med annonceringen af tilbagekøb af egne aktier, fik kvartalsrapporten lov til at højne såvel humøret som niveauet i det amerikanske aktiemarked.

En anden af vinderne var Exxon Mobil, hvis aktien trak op ad umiddelbart efter åbningen som reaktion på en opjusteret købsanbefaling.

Den amerikanske dollar tabte yderligere styrke over for euroen og dens tilknyttede valutaer i tirsdagens marked, hvor investorerne var drevet af renteforventninger samt spekulationer i valutariske tiltag i nogle lande omkring Golfen.

Forventningerne om endnu en rentenedsættelse i USA i løbet af kort tid og dermed udsigt til lavere forrentning af midler placeret i amerikansk valuta var med til at presse dollaren ned. Derudover var investorerne optaget af forlydender om, at nogle lande omkring Den Persiske Golf måske vil løsne på deres valutaers tilknytning til den amerikanske dollar, så ud på eftermiddagen var kursen faldet til 504,00 kr. mod 508,00 kr. aftenen forinden.


BRANCHENYT
Læs også