Coloplast blev grillet

Et ekstraordinært tab på en kvart mia. kr. og stor usikkerhed om prognosen gav anledning til en byge af kritiske spørgsmål til Coloplast i går.

Der var dumpekarakter for både den kunstneriske og den tekniske udførelse og formentlig også indpakningen, da Coloplast i går skulle præsentere sit årsregnskab.

Et uventet ekstraordinært tab i Tyskland på en kvart mia. kr. trak ned i det samlede resultat, og det i sig selv var ikke godt for aktionærerne.

I alt blev det til et driftsresultat på 749 mio. kr., lavere end de 879 mio. kr. året før.

Det tyske tab på 283 mio. kr. faldt i form af nedskrivning af værdien af goodwill i det tyske distributionsselskab HSC. Forklaringen er en ny intens konkurrence i Tyskland, fordi salget nu sker ved licitationer. Samtidig har Coloplast mistet en række medarbejdere fra det tyske selskab. Det agter Coloplast dog at forfølge.

»Vi har erfaret, at det skyldes en ulovlig hvervekampagne fra det tyske selskab Homecare Deutschland, som har udspredt falske rygter om, at arbejdspladserne i HSC er i fare. På den baggrund har vi opnået fogedforbud,« forklarer Coloplasts adm. direktør, Sten Scheibye, i en opfølgende kommentar til regnskabet.

Utilfredshed
Men det tyske tab var langt fra det eneste, som gjorde analytikerne vrede. De er især utilfredse med, at Coloplast endnu engang har ændret i den måde, selskabet opgør sine forventninger til den fremtidige indtjening.

»I sætter procentsatsen op og ned. I ændrer prognosen. Er markedet blevet så meget anderledes, eller hvad sker der,« lød det fra en tydeligvis irriteret analytiker.

Han sigter til, at Coloplast har ændret på sin måde at angive forventningerne. Coloplasts prognose har haft et fikspunkt i 2012. Hvert femte år frem mod det år skulle den såkaldte economic profit fordobles hvert femte år. Omsætningen skulle være på 14 mia. kr. i 2012, og driftsoverskuddet skulle være på mindst 18 pct. af omsætningen.

Men nu er der filet lidt på tallene. Årstallet 2012 er forsvundet ud af prognosen. Economic profit skal stadig fordobles hvert femte år. Nu skal omsætningen vokse med ca. 10 pct. om året, og driftsoverskuddet skal ligge på 18-20 pct.

Dårlig stemning
»Er det en opjustering? Er det en nedjustering? Hvordan skal vi tolke dette her,« vrissede en anden analytiker.

Coloplast-chef Sten Scheibye bemærkede godt stemningen.

»Der var ikke tilfredshed med regnskabet. Jeg forstår godt, at man er skuffet over nedskrivningen i Tyskland. Jeg forstår også godt, de stiller spørgsmål til prognosen. Men deres pessimisme forstår jeg ikke. Det er ikke en nedjustering,« siger Sten Scheibye.

Han har derfor ikke planer om at ændre ved den måde, Coloplast formidler sine forventninger til omverdenen på. Men han vil lytte til analytikerne, når han i de nærmeste dage holder møder med dem som opfølgning på regnskabet.

BRANCHENYT
Læs også