Novos fedmemiddel virker

MEDICIN Novo Nordisk har tilsyneladende fundet et middel, som virker mod fedme, og som måske kan udskyde udviklingen af diabetes. Men det kommer til at koste et milliardbeløb at udvikle det.

I jagten på en bedre diebetesmedicin ser Novo Nordisk ud til at have fundet et effektivt middel mod fedme.

Et forsøg med 564 mennesker viser, at stoffet liraglutide både reducerer vægten betydeligt, reducerer blodtrykket og tilsyneladende fjerner forstadier til diabetes.

»Hvis resultaterne holder stik, kan liraglutide blive et lige så stort middel mod fedme som mod diabetes. Det er meget, meget positive resultater, vi ser her,« siger aktieanalytiker Henrik Simonsen fra SEB Enskilda.

Novo Nordisks forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, er mere forsigtig.

»Det er væsentligt for Novo Nordisk. Fedme er et uopdyrket territorium, for verden har manglet et sikkert præparat med en god effekt mod fedme. Det er det, vi gør os forhåbninger om, at vi har fundet,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Der findes præparater mod fedme på markedet, men de har bivirkninger. Mads Krogsgaard Thomsen vil ikke gætte på, hvor stort et marked, der er tale om.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer i sit seneste skøn, at omkring 1,6 mia. voksne mennesker verden over er overvægtige, og af dem er 400 mio. mennesker svært overvægtige.

WHO forudser, at der i 2015 vil være 2,3 mia. overvægtige og over 700 mio. svært overvægtige.

Til sammenligning skønner organisationen, at der er over 180 mio. mennesker i verden med diabetes, og at dette tal vil fordobles frem mod 2030.

Mange overvægtige udvikler diabetes.

Novo Nordisks studie viser ikke kun, at liraglutide får svært overvægtige til at tabe sig. Da forsøget begyndte, havde 30 pct. af patienterne forstadier til diabetes. Efter 20 ugers behandling var der i 80-90 pct. af de patienter ikke længere forstadier at spore.

»Det er en helt uhørt effekt. I andre studier ser man en effekt hos måske 30 eller 40 pct. af patienterne med forstadier til diabetes. 80 og 90 pct. er uhørt høje tal,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Hidtil har ingen fundet en medicin, som helbreder eller standser udviklingen af diabetes.

Liraglutide er en hormonbehandling, som Novo Nordisk har testet gennem længere tid som et middel mod diabetes. Omkring midten af 2008 planlægger selskabet at indsende en ansøgning om at få godkendt liraglutide som diabetesbehandling, og i midten af 2009 kan selskabet så håbe at have det godkendt og begynde at lancere det.

»Men det skal formentlig testes på 4.000-5.000 mennesker i et nyt forsøg, før det kan blive godkendt mod fedme, så der går lang tid. Men med de nye data vil jeg mene, at der er over 60 pct. sandsynlighed for, at det bliver godkendt som en fedmebehandling,« siger Henrik Simonsen.

Et forsøg med tusindvis af patienter koster milliardbeløb. Det er måske derfor, Mads Krogsgaard Thomsen og den øvrige ledelse i Novo Nordisk gerne lige vil synke lidt mundvand, inden de kaster sig over markedet.

»Nu går vi i dialog med myndighederne, med eksperterne og med os selv om resultaterne. Der er ingen tvivl om, at Novo Nordisk nu går seriøst i tænkeboks,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

BRANCHENYT
Læs også