Økonomisk katastrofe i dansk svineproduktion

Formanden for landets svineprodukter kræver hurtigt en meget højere kødpris, da krisen kradser.

Danske svineproducenter taber penge i en udmarvende tid, der gør ondt. Det fastslår deres landsformand, som derfor hurtigt kræver en bedre afregning fra slagterierne.

Danske landmænd med svineproduktion har nemlig i øjeblikket svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Omkostningerne til foder er steget kraftigt i år som konsekvens af kornprisernes himmelflugt. Slagterierne har dog ikke samtidig kunnet skrue op for afregningsprisen, da der internationalt fortsat er for stort udbud af svinekød.

Netop den økonomiske situation er et højaktuelt emne i erhvervet. Formanden for Landsforeningen Danske Svineproducenter, der tirsdag havde generalforsamling, fastslår, at landmændene ikke kan leve med den aktuelle afregningspris. Heller ikke den prognose for 2008, som de danske slagterier har spillet ud med:

Hænger ikke sammen
»Omkostningerne og svinenoteringen hænger ikke sammen. Produktionen koster landmændene tusindvis af kroner, så det netop nu er en økonomisk katastrofe. Den kommende tid bliver også udmarvende. Prisen på grisen skal derfor stige meget og hurtigt,« mener landsformand Torben Poulsen.

Han erkender dog samtidig, at det er svært at bebrejde de danske svineslagterier Danish Crown og Tican, at mange landmænds økonomi netop nu ligger i ruiner. Hovedforklaringen er nemlig den globale kamp om korn, som presser priserne op. Torben Poulsen understreger også, at han ser en optimistisk fremtid for dansk svineproduktion, når den nuværende krise er ovre.

Svineproducenternes landsforening har tidligere været en benhård kritiker af, at den danske svinenotering ikke har kunnet leve op til afregningen syd for grænsen hos slagterier i Tyskland. I år roser foreningen til gengæld, at Danish Crown for alvor er begyndt at hale ind på de tyske konkurrenter og allerede har indhentet både Holland og Frankrig.

BRANCHENYT
Læs også