Carlsberg: Skotterne har fejllæst aktionæraftale

BRYGGERI Aktiekursen på Scottish & Newcastle er faldet til 729 pence pr. aktie mod det dansk-hollandske tilbud på 750 pence.

Carlsberg og Heineken gnider sig i hænderne over den kvartalsorientering, som Scottish & Newcastle har præsenteret. Den viser, at skotterne fortsat har store problemer flere steder i Vesteuropa. Samtidig har Carlsberg affyret en juridisk bombe i spørgsmålet om voldgiftssagen.

»I lyset af dagens ikke overbevisende trading update (kvartalsorientering) og liste over taktiske initiativer opfordrer vi Scottish & Newcastles aktionærer til fortsat at få deres bestyrelse til at indlede drøftelser med konsortiet,« siger adm. direktør Jean-Francois van Boxmeer fra Heineken.

Scottish & Newcastle offentliggjorde en række tiltag som skal øge lønsomheden og dermed aktionærernes værdier. Bestyrelsen for det skotske bryggeri mener selv, at den har en god sag og at det i løbet af nogle år vil lykkes den, at gøre S&N til et meget profitabelt foretagende.

Ikke mindst når det gælder det russiske selskab Baltic Beverages Holding, BBH, som skotterne ejer sammen med Carlsberg.

Skotterne er tilsyneladende fuldstændigt overbeviste om, at de kan tage fuld kontrol over det fælles selskab.

Dette afvises på det kraftigste af Carlsberg som nonsens.

Intet hold i voldgift
Ifølge Carlsbergs adm. direktør har skotterne fået de to parters aktionæroverenskomst helt galt i halsen. Skotterne hævder, at de kan slæbe Carlsberg for voldgiftsretten i Sverige, men det afviser Carlsberg. Det danske bryggeri siger indirekte, at skotterne ikke rigtigt har fattet indholdet i aftalen.

»Der er intet hold i voldgiftssagen vedrørende BBH. Vores advokater har gennemgået hele det materiale, som S&N har stillet til rådighed i dag. Advokaterne kan bekræfte, at der intet grundlag er for S&N's påstande. Det er Pripps Ringnes AB og ikke Carlsberg, der er part i aktionæroverenskomsten. Og ifølge svensk lov kan Pripps Ringnes ikke gøres ansvarlig for handlinger, som Carlsberg eller konsortiet har foretaget i relation til det foreslåede tilbud,« lyder det fra Jørgen Buhl Rasmussen.

Holder den juridiske spidsfindighed vand, mister S&N et af sine vægtigste argumenter for en fortsat selvstændighed. Skotternes adm. direktør, John Dunsmore, ville på analytikermødet ikke oplyse om, hvor meget S&N mener hele BBH er værd. Blot at det er væsentligt mere end de ca. 3,2 mia. pund, som skotterne siger, at Carlsberg har værdisat halvdelen til:

»Selv min mor kunne regne sig frem til et lige så godt bud,« sagde John Dunsmore til stor moro for de fremmødte. Mødet bar præg af, at der efterhånden er store modsætninger mellem de to tidligere partnere. Skotterne sparede ikke på sarkasmen i deres omtale af Carlsberg, og der bliver ikke noget med ”business as usual”, hvis overtagelsestilbuddet skulle glippe.

Da John Nicholson, som er direktør for Rusland og Østeuropa, fra S&N skulle fortælle analytikerne om udviklingen i den russiske forretning, sagde han:

»Jeg har fået et truende brev fra min tidligere penneven i København (Jørgen Buhl Rasmussen), hvor der står, at jeg ikke må udtale mig om fremtiden for BBH. Så det er svært.«

Carlsberg og Heineken valgte i går ikke at forhøje deres tilbud på 104 mia. kr. for hele S&N. Måske i lyset af, at skotternes aktiekurs lukkede 31 pence under tilbuddet til aktionærerne på 750 pence.

BRANCHENYT
Læs også