Investorer kræver ulovlige honorarer

Ejendomsinvestorer kræver såkaldte skriverpenge på ofte adskillige hundrede tusinde kroner, når de køber ejendomme med tilbudspligt til lejerne. Pengene skal garantere dem mod tab, hvis lejerne gør brug af deres ret til at købe deres egne boliger. Men metoden er ulovlig.

Investorer opkræver ulovligt såkaldte skriverpenge på ofte adskillige hundrede tusinde kroner som en betingelse for handler med boligejendomme med tilbudspligt til lejerne, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten.

Pengene er ment som et økonomisk plaster på såret for udgifter, som investorerne har til bl.a. advokater, mæglere og til teknisk gennemgang af ejendommene, inden købsaftalerne underskrives.

Sådanne udgifter kan nemt løbe op i 100.000-200.000 kr. for en almindelig boligejendom, oplyses det i branchen.

Pengene går tabt
Men hvis lejerne gør brug af deres lovbefalede ret til at købe deres lejligheder på andelsbasis i forbindelse med salg af deres ejendomme, er pengene tabt.

Derfor afkræver investorer forlods en garanti for økonomisk kompensation, hvis handelen ikke bliver til noget på grund af tilbudspligten.

Men sådanne skriverpenge er ulovlige at lægge oven i ejendommenes pris.

Ifølge loven om tilbudspligt skal prisen til investorer nemlig være nøjagtig samme pris, som lejerne får deres boliger tilbudt til.

Ingen nævner navne
Fremgangsmåden bekræftes over for Jyllands-Posten af flere kilder i branchen, der er uafhængige af hinanden. Samtidig er det vurderingen, at metoden benyttes i stigende omfang i branchen.

Men ingen ønsker at nævne navne på mæglere eller investorer, der praktiserer metoden.

Formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner, bekræfter forlydenderne:

»Vi har gentagne gange hørt, at selv pæne mæglere i branchen bruger modellen for at sikre deres kunder mod store udgifter, som de efterfølgende ikke vil få dækket ind, hvis lejerne køber deres boliger,« siger Henrik Høpner.

Erhvervsmægler i Home, København, Claus Hald har også hørt om metoden:

»Men det er noget, som vi på det skarpeste tager afstand fra,« siger Claus Hald.

Investorer sorteper
Ifølge en af landets største inden for handel med boligejendomme, ejendomsmægler Hans Vestergaard, Colliers Hans Vestergaard, bruger lejerne tilbudspligten i 75 pct. af alle handler.

»Tilbudspligten er en fremragende model til at værne om andelsboligformen. Men samtidig må vi erkende, at investorerne ofte står som sorteper, fordi deres regninger i forbindelse med tilbudsgivningen ikke dækkes. Det er udgifter på ofte flere hundrede tusinde kroner. Derfor så vi gerne en lovændring, så lejerne betalte 2-2,5 pct. af købssummen for at dække udgifterne ind hos de investorer, der har budt på ejendommen, men som ikke har fået lov at købe på grund af tilbudspligten,« siger Hans Vestergaard.

Han oplyser, at han intet kender til fænomenet skriverpenge.

Jyllands-Posten kunne forleden berette om flere modeller til, hvordan investorerne omgår tilbudspligten ved køb.

Bl.a. udløses tilbudspligten ikke, hvis flere investorer i en ejendom deler anparterne imellem sig, så ingen af dem får bestemmende flertal.

thomas.svaneborg@jp.dk

niels.sandø e@jp.dk

bo.joergensen@jp.dk

Læs også