Dagens fokus

Et af de mindre papirer på den danske scene - Columbus IT Partner - afholder ekstraordinær generalforsamling i dag. Softwarehuset vil redegøre for sin økonomiske situation. Ellers skal den danske investor kigge mod udlandet for at finde spændende, planlagte finansielle begivenheder i dag.

I USA vil en af verdens største mikrochip- og hukommelsesmodulproducenter aflægge regnskab for første kvartal. I Frankrig kommer der fokus på november måneds prisudvikling. Tre centralbanker offentliggør referater fra deres seneste pengepolitiske møder.

  • På den anden side af Øresund fremlægger Riksbanken referatet af det pengepolitiske møde 8. december. I Storbritannien vil Bank of England også give økonomerne indblik i deres referat fra det pengepolitiske møde 8.-9. december. For begges vedkommende vil økonomerne være opmærksomme på indikationer for den fremtidige rentepolitik. Natten til i dag vil Bank of Japan fremlægge referatet fra deres pengepolitiske møde 17.-18. november. Her vil markedsdeltagerne især være opmærksomme på eventuelle udtalelser om valutasituationen set i forhold til den svage dollar.
  • Mikrochipbranchen oplevede i 2003, at nedturen på aktiemarkedet vendte, og branchens aktier kom ud af år 2003 med kraftige stigninger. Dette var også tiltrængt efter flere års tilbagegang. En tilbagegang, som begyndte da it-boblen sprang. Producenterne af hukommelsesmoduler - RAM - fortsatte den gode udvikling på aktiemarkedet i begyndelsen af 2004, men stemningen har siden været lidt mere afdæmpet. Micron Technology meddelte i regnskabet for helåret 2003/04, at de i det kommende år vil investere hele 1,5 mia. dollars i nyt produktionsudstyr. Det vil øge kapaciteten samt effektiviteten og dermed sænke produktionsomkostningerne pr. enhed. Micron Technology er dog ikke ene om denne strategi, og konkurrenter som Samsung Electronics' mikrochipdivision - den førende på området - samt tyske Infineon har meldt ud om samme type strategier. Analytikernes nervøsitet har ved disse aktier været forbundet med en risiko for overproduktion. Goldman Sachs venter, at D-RAM-priserne vil falde med 30 pct. i 2005. Finanshuset fastholdt deres Neutral-anbefaling af Micron-aktien efter koncernens skuffende regnskab for fjerde kvartal. I midten af november ændrede Credit Suisse First Bosten deres anbefaling til Neutral fra den tidligere købs-anbefaling "Outperform". Det schweiziske finanshus nævnte netop risikoen for overkapacitet som begrundelse for deres ændrede anbefaling.
  • I Frankrig offentliggøres kl. 8.50 forbrugerprisindekset og producentprisindekset for november. Økonomerne vil have fokus på de vigtige forbrugerpriser, som danner grundlaget for beregningen af inflationen. SKANDINAVIEN


..

BRANCHENYT
Læs også