Nyuddannede scorer kassen

Nye økonomer og jurister i det private tjener i gennemsnit 32.100 kr. om måneden, mens de får 26.500 kr. hos det offentlige

De scorer kassen som aldrig før. Altså med mindre de er ansat hos det offentlige. Her venter til gengæld et stort lønpres.

Arbejdsgivernes kamp om de nyudklækkede er blevet så heftig, at kandidater med en-tre års anciennitet nu får typisk 32.100 kr. om måneden.

Der er tale om en fremgang på 14-15 pct. på et år for denne gruppe.

For privatansatte medlemmer af DJØF som helhed har lønstigningen 2006-07 været på 6,1 pct. Det betyder, at de pågældende har fået langt flere penge mellem hænderne, da inflationen kun er steget med 1,2 pct.

Mens den nye økonom eller jurist kan fremvise en kontrakt med i snit 32.100 kr. som løn - plus eventuelt fryns - må hans studiekammerat med nyt job hos det offentlige nøjes med 26.500 kr.

Økonomisk konsulent Anders Hjortshøj, DJØF, angiver som forklaring på den betydelige lønudvikling, at konjunkturerne er gunstige, og at efterspørgslen efter kandidaterne - især økonomer - er langt større end udklækningen af nye kan følge med.

Han siger til epn.dk., at denne situation, hvor det er økonomerne og juristerne, der har ”fat i den lange ende”, kan stå på i nogle år endnu. Medaljens bagside ikke mindst for de unge og karrierebevidste kandidater er, at når der mangler folk af deres slags, ja så er der rigeligt med arbejde.

Meget overarbejde
Flere kandidater beretter over for epn.dk om meget store pukler af overarbejde. Det er svært at sige nej, når chefen spørger, og lysten til det spændende og karrierefremmende arbejde er stor.

Den store forskel mellem økonomers og juristers løn privat og offentligt har konsekvenser.

Ikke mindst ved forårets overenskomstforhandlinger kan det manifestere sig i et betydeligt lønkrav.


Læs også