Panik gav god fremgang

En fortsat kraftig finansuro på de europæiske aktiemarkeder fik onsdag investorerne til at efterspørge de mere sikre fastforrentede værdipapirer.

Finansuroen udspringer fra fortsatte bekymringer forbundet med kreditmarkedet samt det sænkede vækstskøn fra Federal Reserve tirsdag aften for den amerikanske økonomi til næste år. Renten på den amerikanske 10-årige statsobligation faldt under 4 pct. for første gang i to år.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede onsdag 0,45 point højere i kurs 99,72 med en effektiv rente på 4,04 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,08 point højere i kurs 89,95 med en effektiv rente på 5,07 pct.

»Obligationsmarkedet er drevet af rentespekulation og flugten til sikker havn alene på grund af urolighederne på aktiemarkederne,« udtalte obligationschef hos Banca Albertini, Angelo Drusiani, til Bloomberg News. Den vurdering deltes med andre analytikere i markedet.

»Hvad vi ser på obligationsmarkedet onsdag er ren panikefterspørgsel,« udtalte obligationschef hos RBS Greenwich Capital, David Ader, til Bloomberg News.

Den endelige opgørelse for den amerikanske forbrugertillid fra University of Michigan overraskede positivt, idet tilliden faldt til 76,1 i november i forhold til 80,9 måneden forinden. Analytikerne havde ventet et større fald til 75,0, men den svagt positive opgørelse formåede slet ikke at påvirke markedet.

Den amerikanske futurehandel viser, at investorerne har indkalkuleret en sandsynlighed på hele 92 pct. for en rentenedsættelse i USA med 25 basispoint til 4,25 pct. på rentemødet den 11. december. Sandsynligheden for en yderligere rentenedsættelse med 25 basispoint til 4 pct. på rentemødet i januar ligger på 77 pct.

Ved dansk lukketid kostede en euro 1,4830 dollar. Den amerikanske 10-årige T-bond lå ved lukketid 23/32 højere i kurs 101 31/32 med en effektiv rente på 3,99 pct.

RB-Børsen

Læs også