Historisk krav mod Dong Energy

Med udsigt til en kommende børsnotering præsenteres Dong Energy for et erstatningskrav på 4,4 mia. kr.

Dong Energy skal have fiflet med elpriserne i perioden 2003-2006 i et omfang, der får 1.106 virksomheder og kommuner til at kræve en erstatning på 4.404.000.000 kr. Det fremgår af en stævning, som virksomhederne onsdag præsenterede for Danmarks største energikoncern.

Forskellige konkurrencemyndigheder har tidligere afgjort, at Dong har brugt sin dominerede markedsposition til at presse elpriserne vest for Storebælt i vejret. Hidtil har der dog været gisnet om et krav i størrelsesordenen 1,0-1,5 mia. kr.

»Det har taget os 11 måneder at regne os frem til kravet på 4,4 mia. kr. Vi er meget trygge ved vore beregninger, som vi mener er veldokumenterede,« siger Jørgen Holm Westergaard, adm. direktør i Energi Danmark, der er blandt talsmændene for det fælles erstatningskrav.

Dong Energys adm. direktør, Anders Eldrup, har hidtil kategorisk afvist enhver snak om, at energikæmpen har brugt ufine metoder for at presse elpriserne i vejret, og det ændrer dagens stævning ikke på.

»Vi er selvfølgelig uenige i beløbet, ligesom vi også har anket konkurrencemyndighedernes afgørelser, som sagsøgerne læner sig op af i denne sag,« siger Louise Münter, pressechef i Dong Energy.

Hensættelser
Hun tilføjer, at stævningen ikke får Dong til at ændre på hensættelserne i sagen, som ifølge det seneste kvartalsregnskab er på 298 mio. kr. - svarende til konkurrencemyndighedernes hidtidige afgørelser.

Trods afvisningen er Jørgen Holm Westergaard fuld af fortrøstning. Det skyldes ikke mindst, at Anders Eldrup i forbindelse med fremlæggelsen af det seneste kvartalsregnskab, der viste en overraskende nedgang i elproduktionen på 38 pct., åbent erkendte, at Dong skeler til markedspriserne på el, når man beslutter sig for næste dags produktion.

»Når elpriserne er lave, er der en række værker, som ikke kan producere til over udbudsprisen. Derfor reducerer vi vores produktion,« udtalte Anders Eldrup i forbindelse med kvartalsregnskabet.

»Det skurrer i mine ører, at Dong lægger tingene så tydeligt frem,« siger Jørgen Holm Westergaard.

Det historiske slagsmål om elpriserne kommer på et tidspunkt, da Dong Energy venter på, at politikerne giver grønt lys for en privatisering.

Ifølge planen skulle Dong allerede være optaget på Københavns Fondsbørs, men privatiseringen blev trukket i langdrag i Finansudvalget, og efterfølgende gjorde folketingsvalget, at salget først bliver gennemført næste år.

Selv om fronterne står skarpt i slagsmålet, kan Dong ikke løbe fra, at man risiker en milliardlussing. Situationen bliver givetvis ikke bedre af de 1.106 virksomheder og kommuners store kamplyst.

Senest har flere elhandelsselskaber på ny bedt konkurrencemyndighederne undersøge elpriserne efter store prisudsving hen over sommeren. I forvejen er Konkurrencestyrelsen på trapperne med resultatet af en undersøgelse af udviklingen i elprisen på markedet øst for Storebælt.


Læs også