Staten forbereder konkurrent til e-boks

Alle danskere skal have en digital postkasse til offentlig post. Hos det private firma e-boks med 1,2 mio. danske brugere er man ærgerlig over konkurrencen.

Efter at den private virksomhed, e-boks, har brugt millioner på at udvikle og opdyrke en kundedatabase til en digital postkasse, er den danske stat i fuld gang med at forberede en offentlig konkurrent.

Den nye postkasse, som danskerne skal have adgang til på den offentlige portal, borger.dk, skal udvikles af et privat firma, og derfor vil opgaven blive sendt i offentligt udbud i løbet af foråret, oplyser kontorchef i Den Digitale Taskforce i Finansministeriet Lars Frelle-Petersen.

Slut med papir fra Skat
Tidligere i år tog Skat som det første offentlige organ konsekvensen og skrottede e-boks, som dermed gik glip af omkring en halv mio. årlige forsendelser. I år er det imidlertid sidste gang, at Skat sender forskudsopgørelsen ud på papir, så værdien af det tabte er langt større fremadrettet. Fremover vil Skat have danskerne til at bruge borger.dk som indgang til ens skatteoplysninger.

»Hvis man skal sige det koldt og kynisk, så så vi simpelthen ingen business-case i e-boks længere,« siger kontorchef i Skats hovedcenter, Klaus Østergård Jensen.

Hos e-boks, der har 1,2 mio. danske brugere og får 1.500 nye hver eneste dag, er adm. direktør Henrik Andersen ked af udsigten til konkurrence.

»Offentlige portaler er berettigede, men når det drejer sig om eksempelvis en kvittering fra teknisk forvaltning med en godkendelse af en ny carport, så burde den ligge i forbrugerens e-boks,« siger direktøren, der erkender, at han er nødt til at sige sådan for at beskytte sin egen forretning.

Kan byde på opgaven
»Men det svarer jo til, at man på sin privatadresse skal montere én postkasse til breve fra banken, én til breve fra benzinstationen og én til breve fra det offentlige. En offentlig postkasse udvander værdien af både deres og vores,« siger Henrik Andersen.

Lars Frelle-Petersen fra Finansministeriet henviser til, at e-boks i stil med andre it-aktører vil få mulighed for at byde på opgaven, når den sendes i udbud.

»Vi skal jo bruge skatteborgernes penge på den mest hensigtsmæssige måde, og når omfanget af offentlig post er så stort, så er det naturligt, at vi overvejer vores muligheder og skaber en konkurrencesituation,« siger han.

E-boks fik sidste år for første gang sorte tal på bundlinjen. De foregående år havde e-boks akkumuleret tab på knap 60 mio. kr. Selskabet forventer et nyt overskud i år.

Læs også