Shanghai vil børsnotere udenlandske firmaer

Børsen i Shanghai overvejer igen at børsnotere udenlandske virksomheder og give dem adgang til Kinas milliardopsparinger.

Beijing

Shanghais børs planlægger at tillade børsnoteringer af udenlandske selskaber og give dem adgang til Kinas opsparede milliarder, siger børsens vicedirektør, Que Bo, ifølge kinesiske medier.

Que nævnte virksomheder som Coca-Cola, banken HSBC og det tyske konglomerat Siemens som mulige investorer, der har klaret sig godt på det kinesiske marked.

HSBC har ligesom Hong Kong-bankerne Bank of East Asia og Hang Seng Bank tidligere udvist interesse for en børsnotering på det kinesiske fastland.

Børsnoteringer af multinationale virksomheder kan have en dæmpende effekt på Kinas rødglødende aktiemarked, der er steget voldsomt i de seneste to år. Alene i år er indekset steget med det dobbelte.

Que sagde også, at Shanghais børs med forslaget vil forsøge at konkurrere med Hong Kong, der har været bestemmelsessted for noteringer af Kinas største statsejede virksomheder.

Det er dog tvivlsomt, om en beslutning kan tages i den nærmeste fremtid.

Lignende forslag har tidligere været oppe og vende i medierne, særligt før internetboblen i 2000, da ideen skabte betydelig debat uden dog at blive til virkelighed.

Det er ikke Shanghais børs men derimod den politiske ledelse i Beijing, der skal tage beslutningen, der formentlig både vil inddrage både Kinas finanstilsyn og landets handelsministerium, fordi det drejer sig om udenlandske virksomheder.

Kompliceret
Og flere eksperter peger på, at det vil være yderst kompliceret for udenlandske selskaber at blive børsnoteret i Shanghai, fordi det vil indebære en omstrukturering af virksomheden.

»Det vil være væsentlig nemmere blot at udstede obligationer, fordi det i bund og grund blot er et gældsbevis. Derimod indebærer udstedelse af aktier, at aktionærerne får del i firmaets ejerskab, og det vil gøre en omstrukturering nødvendig. Men hvis den nødvendige politiske vilje er der, vil det hurtigt kunne blive til virkelighed,« vurderer Stephen Green, Kina-økonom fra Standard Chartered Bank.

Han vurderer, at en børsnotering kan have en midlertidig fordyrende effekt for de aktier, der eventuelt vil børsnoteres på det kinesiske marked, fordi en højere pris i Shanghai kunne smitte af på den samme virksomheds aktier i andre markeder.

Omfattende spekulation har i det seneste år presset det kinesiske aktiemarked til rekordhøjder. Aktier i virksomheder, der er noteret både i Kina og på udenlandske børser, handles i dag til det dobbelte på Kinas to børser i forhold til prisen på børserne i eksempelvis Hong Kong og New York.

»Det kan have en spekulativ effekt, hvis folk spiller på aktierne, men man skal huske på, at kapitalen mere eller mindre er lukket inde på det kinesiske marked, og at udenlandske investorer altid vil basere sig på virksomhedernes forventede indtjening,« siger Stephen Green.
..

Læs også