Ny dumpingpris på Northern Rock

Stadig mere tyder på, at aktierne i Northern Rock er værdiløse.

For anden dag i denne uge måtte bestyrelsen for Northern Rock Plc udsende en børsmeddelelse, der betød den syvende handelsdag i træk med faldende aktiekurser.

Budskabet fra den kriseramte britiske bank var, at man har modtaget endnu et seriøst købstilbud, som sætter en kurs på bankens aktier, der ligger »mærkbart lavere« end børskursen tirsdag.

Northern Rock sluttede tirsdag i 97 pence pr. aktie, hvorfor en »mærkbart lavere« kurs i finansverdenen i London tolkes som 20-25 pct. Aktien blev da også handlet ned, om end ikke så langt ned, som købstilbuddet vurderes at være udtryk for.

Især institutionelle investorer synes at satse på, at en køber til Northern Rock bliver nødt til at erlægge en symbolsk betaling på ét pund pr. aktie. Tillige har børsen i London flere gange måtte standse handelen med Northern Rock-aktier, når kursfaldene har været for store, hvilket let sker, når kursen er så lav, som tilfældet er.

Kapitalfond
I finansverden går spekulationerne på, at det seneste købstilbud er fra den amerikanske kapitalfond JC Flowers & Company, der angiveligt er indstillet på straks efter en overtagelse at reducere Northern Rocks gæld til Bank of England med 15 mia. pund. Gælden, der er garanteret af den britiske stat, er i dag på 25 mia. pund. De resterende 10 mia. pund foreslår JD Flowers at afvikle over en periode på tre år.

Gældsafviklingsplanen er vital, fordi den britiske stat ikke vil godkende noget køb af Northern Rock, med mindre det kan sikres, at de britiske skatteydere ikke risikere at lide tab.

Foruden afviklingsplanen er JD Flowers angiveligt indstillet på at skyde godt én mia. pund i Northern Rock og køre banken videre, hvor andre potentielle købere kun er interesserede i dele af banken eller i at købe den som én koncern for efterfølgende at splitte den op.

Da det anses for usandsynligt, at Northern Rock vil være i stand til at overleve ved egen kraft, synes ingen af de interesserede købere villige til at betale aktionærerne noget for deres aktier.

Richard Branson
Det andet købstilbud, der menes at ligge på Northern Rock, kommer fra Richard Bransons Virgin Group, der umiddelbart er parat til at nedbringe gælden til Bank of England med 10 mia. pund og afvikle resten over en årrække, der endnu ikke er kendt.

I denne model vil Northern Rock ændre navn til Virgin Money, og Virgin Group vil ikke udelukke, at dele af banken vil blive solgt fra efter overtagelse.

Hverken JD Flowers eller Virgin Group vil give nogen garanti for de 6000 ansatte i Northern Rock.

Læs også