99,29 dollars for en tønde råolie

Spekulanter lurer bestandig på at presset råolien igennem den magiske grænse.

Stærke kræfter i oliemarkedet forsøgte onsdagen igennem at presse prisen på amerikansk råolie igennem den magiske grænse på 100 dollars pr. tønde.

Under den elektroniske handel på New York Mercantile Exchange (Nymex) nåede prisen for amerikansk råolie til levering i januar 2008 en overgang så højt som 99,29 dollars pr. tønde, hvilket er den højeste, siden råoliehandelen begyndte på Nymex i 1983.

Oliemarkedets spekulative kræfter havde sat næsen op efter at bryde grænsen onsdag aften, da USA's Energiministerium offentliggjorde data for udviklingen i de kommercielle lagerbeholdninger af råolie og olieprodukter.

Mindre olielagre
Olieanalytikere havde ventet endnu et fald i lagrene, hvilket også var tilfældet på nationalt plan, men lagerbeholdninger i Cushing i staten Oklahoma, hvor man oplagrer netop den texanske råoliekvalitet, der handles på Nymex, steg i den forløbne uge med 1,14 mio. tdr. til 14,6 mio. tdr.

På nationalt plan fik analytikerne som nævnt ret, da råolielagrene faldt med 1,07 mio. tdr. til 313,6 mio. tdr., svarende til godt 150 fuldt lastede supertankere.

Foruden de kommercielle lagre råder den amerikanske stat også over strategiske lagre af råolie, der nærmer sig 700 mio. tdr. Den enorme mængde opbevares i salthorste, der geologisk er meget stabile. Salthorste anvendes i Danmark til oplagring af naturgas.

De samlede amerikanske olielagre er dermed over én milliard tønder, hvilket lyder af meget, men kun dækker halvanden måneds normalt forbrug.

Nyt pres
Der er næppe tvivl om, at de kapitalstærke kræfter, der er flygtet ud af aktier og obligationer til fordel for råvareinvesteringer, vil gøre nye forsøg på at presse olien op over de 100 dollars pr. tønde.

Handelen på Nymex og den europæiske oliebørs Intercontinental Exchange i London domineres i dag af investorer, der for hovedpartens vedkommende satser på prisstigninger.

De store olieeksporterende lande er ikke aktive på oliebørserne, og de globale olieselskaber udgør mindre end 15 pct. af omsætningen.

Læs også