Nationalbanken er mere pessimistisk

Federal Reserve afviser fortsat, at USAs økonomi er på vej mod recession, men banken indrømmer, at den har været for optimistisk.

Washington

En ny rentesænkning om knap tre uger betragtes som noget nær givet, efter at den amerikanske nationalbank Federal Reserve har forudsagt en endnu kraftigere opbremsning af verdens største økonomi end hidtil ventet.

I en rundspørge gennemført af nyhedsbureauet Bloomberg udtrykte 90 pct. forventning om, at renten sænkes et kvart procentpoint, på Federal Reserves næste bestyrelsesmøde 11. december. 10 pct. vovede endog at tro på dobbelt så stor en reduktion, hvilket ville bringe den vigtige federal funds sats helt ned på 4 pct.

Under 4 pct.
Denne holdning blev understreget på det internationale finansmarked, hvor renten på en 10 årig amerikansk statsobligation for første gang siden 2003 faldt under 4 pct. Forudsigelserne om kraftig opbremsning udløste samtidig store kursfald på aktierne.

Mens Federal Reserves ledelse med direktør Ben Bernanke i spidsen nu indrømmer, at man har været lidt for optimistisk, udtrykkes der fortsat forventning om, at USA vil undgå en ødelæggende recession.

Forventningerne til vækst næste år er reduceret til mellem 1,8 og 2,5 pct., hvilket er markant lavere end de mellem 2,5 og 3 pct. , som nationalbanken talte om blot fire måneder tidligere.

Samtidig antydes det, at det kan blive nødvendigt at nedjustere de allerede begrænsede forventninger. Bankens eksperter synes ikke at kunne finde så meget som et enkelt opmuntrende punkt på den økonomiske horisont.

»Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi er forbløffet over, hvor negativt Federal Reserve nu ser på den økonomiske udvikling,« siger Torsten Sløk ved Deutsche Bank amerikanske hovedkontor i New York.

Nationalbanken ser kun risiko i nedadgående retning. Der er ikke en eneste risiko for, at det skulle gå den modsatte vej. Selv om banken ikke siger noget direkte om renten, så må man gå ud fra, at den forventer, at den skal længere ned.

Uændret ledighed
Hvis det ikke er tilfældet, hænger det ikke sammen, når Federal Reserve forventer stort set uændret ledighed samtidig med, at banken forudsiger, at væksten falder til et niveau, der normalt ikke skaber det nødvendige antal nye arbejdspladser, påpeger Torsten Sløk.

Prognosen er Federal Reserves første udspil i bestræbelserne på at følge den mere åbne kurs, som direktør Ben Bernanke har sat som målsætning, efter at han efterfulgte Alan Greenspan.

Med det nye udspil har Federal Reserve afsløret en iøjnefaldende ændring i løbet af kort tid. Efter den seneste rentesænkning i oktober hed det således, at risikoen for svagere vækst og risikoen for øget inflation stort set var i balance.

Nu opremser banken derimod en stribe trusler mod den økonomiske vækst i form af bl.a. dyr energi og kreditkrise, mens der til gengæld udtrykkes forventning om, at inflationen i overkanten af 2 pct. vil blive afdæmpet.

Den nye prognose giver også et klart budskab om, hvad der er Federal Reserves målsætning på lidt længere sigt. Det hedder således, at USA's økonomi næppe kan vokse mere end 2,5 pct. om året uden at forvolde for kraftig inflation.

Arbejdsmarkedet vil være i balance, med en ledighed omkring 4,8 pct. hvilket blot er en anelse over de 4,7 pct., som blev registreret i oktober. Inflationsmålet fastsættes til omkring 1,75 pct.


..

Læs også