Tinglysning ramt af it-fadæse

Flugt af højt kvalificerede medarbejdere fra it-firmaet CSC har forsinket den digitale tinglysning i syv måneder. Samlet regning: Omkring 300 mio. kr. Domstolsstyrelsen på febrilsk charmeoffensiv for at holde på 200 ansatte, der skulle have været sparet væk.

Konkurrenters headhunting af centrale ansatte hos it-firmaet CSC kommer næste år til at koste både boligejere, banker, realkreditinstitutter, advokater og ikke mindst statskassen op imod 300 mio. kr. i form af gevinster, der var blevet stillet i udsigt af Domstolsstyrelsen.

Projektet udskudt
CSC skulle til april næste år have afleveret et nøglefærdigt system til elektronisk tinglysning af danskernes værdier på sammenlagt over 600 mia. kr.

Men it-firmaet er blevet drænet for så mange ansatte, at projektet er blevet udskudt i syv måneder.

Derfor kan danskerne først til november næste år foretage elektronisk tinglysning via internettet.

Det nye system kunne ifølge Domstolsstyrelsen næste år alene have sparet borgerne for 100 mio. kr. i form af langt hurtigere og nemmere tinglysning over internettet af bolighandler, lån, klausuler ægtepagter og mange andre dokumenter.

Tilsvarende var realkreditinstitutter, advokater og banker blevet stillet gevinster på 200-300 mio. kr. i udsigt.

44 mio. kr. mangler
Men en stor del af disse besparelser er nu gået fløjten, fordi der har været stor gang i svingdørene hos CSC.

It-firmaets store forsinkelse betyder samtidig, at justitsminister Lene Espersen (K) nu må finde de 44 mio. kr. på finansloven, som Domstolsstyrelsen ellers var blevet pålagt at spare i retsvæsenet med indførelse af det avancerede system - det første i verden.

Forsinkelsen har sendt Domstolsstyrelsen ud på en febrilsk charmeoffensiv i forsøg på at holde på de 200 ansatte, der hidtil har troet, at de enten skulle holde op på tinglysningskontorerne til april, eller at de skulle sendes videre til andre opgaver i retskredsene.

Oprindelig var det planen, at al tinglysning i hele landet fra april skulle varetages elektronisk af 120 ansatte i et nyopført hovedsæde i Hobro. Men frem til november må de have hjælp af 200 kolleger landet over.

Domstolsstyrelsens direktør, Adam Wolf, har hidtil ikke lagt skjul på, at netop frygt for en massiv medarbejderflugt har tvunget styrelsen til at fastsætte en meget stram og ambitiøs tidsplan for det nye system.

Appel til ansatte
»Jeg vil ikke lægge skjul på, at mangel på ansatte kan blive den største udfordring for os næste år. Især hvis der kommer en ny større låneomlægning på boligmarkedet, kan vi få store problemer med ventetiderne. Men vi har ikke anden mulighed end at appellere til de ansatte om at blive flere måneder end planlagt. Heldigvis har vi allerede nu mange midlertidigt ansatte, der er glade for at være hos os,« siger Adam Wolf.

»Men husk på, at det nye system fra 2008 alene vil betyde årlige offentlige gevinster på 90 mio. kr. Dertil kommer betydelige andre samfundsgevinster,« tilføjer han.

»Men betyder de store forsinkelser, at CSC vil få et erstatningskrav?«

»Det er en sag mellem firmaet og os. Men selvfølgelig har vi da taget visse forbehold i kontrakterne,« siger Adam Wolf.

Direktør i CSC Fridtjof Lind: »Vi har ingen kommentarer.«

Læs også