Som vor mor burde have lavet den

Restaurant Gammel Mønt serverer en suveræn dansk frokost og er også leveringsdygtig i det klassisk franske, hvis det skal være.

Siden kokken Claus Christensen, i miljøet også kaldet Røde Claus, valgte at koncentrere sig om frokosten, har hans restaurant på Gammel Mønt, lige over for Bo Jakobsens Restaurationen, været byens måske bedste bud på en dansk frokost. I den svalende borgerstue med de høje paneler, de hvide servietter og det kongelige porcelæn kan man i ordets egentligste forstand restaurere sig og glæde sig over, at nogen gider lave dansk frokost fra grunden.

Som det nødvendigvis må gøres, hvis denne sarte gastronomiske konstruktion skal have en berettigelse. Det har den her. Alt fra karrysild til kalvelever er udført til perfektion, og det er kun meget små detaljer, der gør, at vi ikke rykker ud med pladen fuld af stjerner.


Mange deler begejstringen, og som regel er her pænt fyldt op, men man kan sagtens føre en diskret samtale, hvis man gerne vil det. Ikke alle vil, så den ensomme frokostgæst vil med mellemrum kunne divertere sig med detaljerne i en forlagskontrakt eller en journalist rænke i smedjen.

Det er heller ikke alle, der vil have dansk frokost. Claus Christensen mestrer også det franske køkken, fra før verden gik af lave og rejste i samlet flok til El Bulli. Hummersuppe, foie gras, lammeryg, indbagt pighvar og såmænd også crepes suzettes er blandt de klassiske hofnumre, og de udføres i respekt for traditionen, snarere end den diætistiske trend.

Men skal der være gilde, så lad der være gilde, og man går opmuntret herfra præcis som det oprindelig var meningen med den gode gastronomi.


BRANCHENYT
Læs også