Børserne i venteposition

MARKEDER Roen sænkede sig over aktiemarkederne, så investorerne fik tid til at sunde sig.

Der faldt lidt mere ro over gemytterne i torsdagens aktiemarkeder, hvor de fleste benyttede fraværet af amerikanske aktører til at slikke sårene oven på afklapsningen dagen forinden. I USA var der lukket for såvel obligations- som aktiehandel i forbindelse med Thanksgiving, hvilket gav anledning til en smule forvirring om retningen i de europæiske markeder først på dagen, men efterhånden som tiden gik, trådte det positive islæt en smule i karakter.

Porteføljerne trimmes
Adskillige investorer brugte torsdagen til at trimme deres porteføljer, for på denne side af weekenden ventes ingen større udskejelser på børserne, da mange amerikanere har tradition for at holde fri i forlængelse af Thanksgiving.

Den forlængede weekend anvendes i vid udstrækning til juleshopping, så investorerne er spændte på at høre de første meldinger fra de store butikskæder - måske allerede i begyndelsen af næste uge - vedrørende omfanget af det indledende julesalg. Det kan nemlig give et vink om husholdningernes forbrugsevne og dermed en indikation på økonomiens helbredstilstand.

I forbindelse med finjusteringerne af de europæiske aktieporteføljer havde investorerne fået et godt øje til medicinalaktierne på grund af deres defensive status - måske et godt valg i lyset af risikoen for aftagende økonomisk vækst.

Skulle nogle af økonomierne glide over i en lavkonjunktur, eller endnu værre en egentlig recession, har medicinalaktierne ofte bedre kort på hånden end mange andre selskaber. Behovet for eksempelvis insulin falder ikke, selv om den økonomiske aktivitet skifter til et lavere gear, og dermed har de defensive selskaber udsigt til at holde indtjeningen under lavere vækst i økonomierne, hvilket i disse dage virker befordrende for investorernes interesse.

Industriaktier klemt
Ud over de finansielle aktier har investorerne i øjeblikket udviklet en vis berøringsangst med industriaktierne grundet spekulationerne i lavere økonomisk vækst, og inden for sektoren synes de europæiske bilproducenter særligt udsatte.

Både de franske, italienske og tyske bilproducenter slås i tiden med styrkelsen af euroen over for dollaren, der har gjort det væsentligt dyre for de amerikanske forbrugere at anskaffe sig et europæisk køretøj. I forvejen er det nordamerikanske marked et af de mere lukrative for flere af de europæiske bilproducenter, så det er selvfølgelig med betænkelige miner, at man følger dollarens fald samt udsigten til reduceret købekraft i de amerikanske husholdninger som følge af kreditkrisen.

Bilerne kom igen
Under torsdagens indledende handel så det skidt ud for en række af de europæiske bilaktier, men i løbet af eftermiddagen lykkedes det flere af mærkerne at genvinde vejgrebet og derefter indhente en del af det tabte.

På baggrund af olieprisernes himmelflugt skulle man ellers tro, at det var trange tider for luftfartsselskaberne, men ikke for Air France-KLM, der torsdag offentliggjorde tal for første halvår af 2007/08, der var noget bedre end ventet. I de første seks måneder af regnskabsåret var det primære driftsresultat steget 28 pct. i forhold til samme periode året i forvejen, og fremgangen kunne især tilskrives en stigende efterspørgsel efter langdistance-ruterne.

Sammen med fremlæggelsen af regnskabsmeddelelsen gjorde ledelsen i Air France-KLM det klart, at man fortsat overvejer at fremsætte et købstilbud på det italienske luftfartsselskab Alitalia og på det spanske Iberia. Investorerne var særdeles tilfredse med halvårsrapporten fra Air France-KLM, og det blev belønnet med et solidt løft i aktiekursen, der ud på eftermiddagen var steget med hele 10,8 pct.

Torsdag havde investorerne god tid til at granske nøgletal - til gengæld var der ikke mange af den, men en lille overraskelse blev det til i form af et uventet grimt fald i eurozonens industriproduktion. I september faldt industriproduktionen i eurolandene med 1,6 pct. i forhold til måneden forinden, mens analytikerne i gennemsnit havde kalkuleret med et fald på 0,7 pct.

Trods afvigelsen fra prognoserne gav fremlæggelsen ikke anledning til større bevægelser, og den gjorde heller ikke noget for at dæmpe investorernes lyst til at købe euro, der var intakt hen over torsdagen. Dermed var den amerikanske valuta fortsat i defensiven, og ud på eftermiddagen blev dollaren handlet til 502,25 kr. - nogenlunde samme niveau som onsdag aften.

Fremlæggelsen af den endelige opgørelse over det tyske BNP for 3. kvartal forløb ligeledes uden større postyr, for væksten blev på 0,7 pct. i forhold til kvartalet før og på 2,5 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, hvilket lå helt på linje med forventningerne i markedet.

claus.greve@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også