Øget russisk kontrol med gasleverancer til Vesten

ENERGI Ruslands Gazprom og Italiens Eni har indgået en aftale til 75 mia. kr. for en gasforbindelse mellem Rusland og Vesteuropa via Sortehavet.

Moskva

Ruslands statskontrollerede gaseksport-monopol, Gazprom, og den italienske energikoncern Eni SpA indgik i går en aftale om bygning af en pipeline mellem Rusland og Vesteuropa via Sortehavet. Et projekt til 10 mia. euro (75 mia. kr.).

Aftalen blev underskrevet i forbindelse med den italienske premierminister, Romano Prodis, endags-besøg hos præsident Vladimir Putin i Moskva, og aftalen vil i betydelig grad øge russisk kontrol med energiforsyningen til det europæiske marked, noterer nyhedsbureau Bloomberg. Rusland leverer i forvejen en fjerdedel af den naturgas, der bruges i det øvrige Europa.

Gazprom og Eni vil hver eje 50 pct. af pipeline-projektet for den 900 km lange South Stream-pipeline, der bliver Ruslands andet "undervandsprojekt" efter den pipeline, der er igangsat gennem Østersøen i et russisk-tysk joint venture.

De to projekter vil tilsammen øge den russiske eksport af gas med mere end 50 pct. frem til 2013, vurderes det.

Eni er Gazproms største enkeltkunde i Vesteuropa og har importeret russisk gas siden 1974. For et år siden indgik de to selskaber en aftale om "strategisk partnerskab".

Italien er en af Ruslands væsentligste, europæiske samhandelspartnere. I følge nyhedsbureauet RIA Novosti nåede samhandelen i løbet af de første tre kvartaler af 2007 op på 24,5 mia. dollars (137 mia. kr.), en stigning på 7,6 ptc. fra samme periode året før.

niels.jurgensen@jp.dk

..

BRANCHENYT
Læs også