Danish Crown i hård svensk duel

Den danske kødkoncern slås med storkonkurrent om at overtage et mindre svensk slagteri, som yderligere skal styrke Danish Crown på det vigtige kødmarked

Kampen om det svenske marked for svinekød er intensiveret med den danske slagterigigant Danish Crown i en central hovedrolle. Slagsmålet er netop for alvor indledt med en finskejet konkurrent, som vil forsøge at sikre sig fortsat herredømme i Sverige.

Parterne kæmper lige nu om overtagelsen af et landmandsejet slagteri, KLS, der omsætter for ca. 700 mio. kr. med anlæg i Kalmar og forædlingsfabrik i Gøteborg.

Danish Crown og det svenske selskab meddelte i sidste måned, at der er indgået en hensigtserklæring om overtagelse. KLS ejes af 2.800 svenske landmænd.

Siden har det svenske slagteriselskab Scan, der indgår i en børsnoteret, finsk kødkoncern, også pludseligt meldt sig på banen. Scan har sendt et tilbud direkte til alle KLS's andelshavere - og ikke selskabet - om et partnerskab med tilsagn om økonomiske muligheder for ejerne. Leverandørerne hos KLS skal først afgøre sagen i december.

Fjendtlig overtagelse
I dele af KLS betragtes tilbuddet fra Scan dog som et forsøg på en fjendtlig overtagelse. Bestyrelsen og ledelsen står også fast på den danske løsning og fortsætter de igangværende forhandlinger med Danish Crown. Derfor fastslår ledelsen over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at den ikke er i dialog med Scan, som dog alligevel direkte har indbudt ejerkredsen til snarlige orienteringsmøder.

Danish Crown, der er verdens næststørste svineslagteri, har en klar strategi om en øget satsning på det svenske marked. For nogle måneder siden valgte den danske landmandsejede koncern således at etablere egen produktion af detailpakket, fersk kød i netop Sverige. Siden har Danish Crown også overtaget en af de største, private virksomheder inden for svinekød, Ugglarps Slakteri AB, med en omsætning på knap 500 mio. kr.

Den danske koncern var for et år siden med i spillet om overtagelse af Sveriges største kødselskab, Scan - det tidligere landmandsejede Swedish Meats. Det endte dog med et opkøb fra finske HK Ruokatalo, som netop Danish Crown tidligere havde en større ejerandel i. Aktieposten er dog reduceret til 1 pct. De to konkurrenter er også fortsat samarbejdspartnere gennem fælles ejerskab af et førende kødselskab i Polen.

Til den aktuelle kamp om KLS fastslår Danish Crowns kommunikationsdirektør Anne Villemoes, at den danske koncern ikke ønsker at kommentere igangværende forhandlinger. Men selskabet ser dog med fortrøstning på udviklingen.

Svar fra Danish Crown
I forbindelse med overtagelsen af Ugglarps Slagteri i august udtalte koncernchef Kjeld Johannesen, at »nu kommer Danish Crowns svar på, at vi ikke kom ind i den absolut dominerende spiller på markedet.«

Hos Scan AB understreger adm. direktør Magnus Lagergren, at det pludselige tilbud til KLS-ejerne også hænger nøje sammen med den seneste udvikling på selskabets hjemmemarked. Han hentyder i den sammenhæng direkte til Danish Crowns nye satsninger:

»Vi mener, at det er bedst for KLS-leverandørerne at vælge vores løsning. Scan vil værne om det svenske kød på det svenske marked,« siger Magnus Lagergren fra Scan AB, der indgår i finske, børsnoterede HK Scan.

jesper.olesen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også