Fremtidsby på dansk

Der er kæmpeordrer i vente til danske virksomheder inden for vandbehandling og varmeforsyning i den centralasiatiske oliestat Kasakhstan, hvor der skal bygges fire satellitbyer med i alt næsten 300.000 indbyggere.

Folkene bag det såkaldte G4-city-projekt ønsker, at danske virksomheder skal stå for varmeforsyningen, spildevandsbehandling samt forsyning af frisk vand. Det skriver dagbladet Børsen. De fire bæredygtige byer skal opføres i en lige linje fra hovedbyen Almaty til en sø 80 km nord for byen. Tre af byerne skal hver have 50.000 indbyggere, mens den sidste skal have 130.000. Bag opførelsen står den kasakhstanske stat og Caspian Investment Holding JSC, som ønsker dansk ekspertise for at opfylde kravet om miljøbæredygtighed. Hvor store investeringer projektet kræver, har selskabet af G4-

city ikke oplyst, men det danske ingeniørfirma Alectia, det tidligere Birch & Krogboe, vurderer, at det vil kræve samlede investeringer for mellem 150 og 250 mia. kr. Beregninger fra ingeniørfirmaet Grontmij Carl Bro viser, at vandforsyningen vil kræve investeringer på omkring 500 mio. euro (ca. 3,7 mia. kr.), spildevand omkring en mia. euro (7,5 mia. kr.) og varmeforsyning omkring 1,5 mia. euro (11 mia. kr.).

BRANCHENYT
Læs også