Er hun nu igen hysterisk?

Det var Mogens Lykketoft (S), der engang fastslog, at børsfolk opfører sig som hysteriske kællinger.

Det store spørgsmål er, om vi igen er vidner til et momentant hysteri, eller om aktieudsalget på alverdens børser bygger på sund fornuft, fordi vi er på vej mod nye og ikke synderligt muntre økonomiske tider?

Det er selvsagt ikke til at forudsige, men nogle tal kan måske sætte spørgsmålet i perspektiv.

OECD vurderer, at den amerikanske subprimekrise kombineret med aftagende økonomisk vækst og faldende huspriser vil føre til samlede tab på 1.500 mia. kr.

Kapitalforvalteren Formuepleje har forsøgt at prognosticere et worst case-scenario, som er væsentligt mere sortsynet end OECD's. I det udgør de direkte tab fra subprimekrisen 1.100 mia. kr., hvortil kommer afledte kredittab inden for banksektoren (forbrugslån, billån mv.) på 1.800 til 3.600 mia. kr. Det vil sige tab på op til 4.700 mia. kr. i værste fald.

Tallene nærmer sig von And'ske fantasillioner, men for at sætte dem i perspektiv, så har alene de 500 største aktier i Europa og USA tabt 7.800 mia. kr. i kursværdi.

Med andre ord: De mulige tab står næppe mål med aktiemarkedets hidtidige reaktion.

Ifølge Formuepleje er den værst tænkelige udgang på krisen allerede så rigeligt indregnet i kurserne, hvorfor investorer kraftigt skal overveje, om de har aktier nok.

På kort sigt kan det dog sagtens blive værre. Netop krisen i finanssektoren betyder, at markedsdeltagerne vælger at sælge ud af beholdningen for ikke at risikere insolvens. Særligt de amerikanske investeringsbanker har travlt med at lette balancerne inden afslutningen af årsregnskabet, som typisk er den 1. december.

Dertil kommer, at det er umuligt at analysere, om graden af hysteri kan blive værre - hvis Formuepleje har ret i, at det er den reaktion, investorer i øjeblikket praktiserer.

Det kan med andre ord godt være, at langsigtede investorer kan gøre udmærkede køb nu, men at de kan gøre endnu bedre køb om et par uger.

Ifølge professor Michael Møller fra Handelshøjskolen i København er der slet ikke tale om hysteriske kællinger på børserne. Ej heller en lemmingeeffekt. Det, vi ser, er en kakerlak-effekt:

»Forestil dig, at du træder ind på dit hotelværelse efter at have købt en afbudsrejse til Mallorca. Lejligheden er pæn og nobel, ingen problemer. Forestil dig nu, at du ser en enkelt kakerlak. Smadrer du den og siger, at en enkelt kakerlak ikke er noget problem? Næppe. Erfaringen siger, at ensomme kakerlakker er sjældne. Så ved synet af én kakerlak ændrer du dit skøn over lejlighedens kvalitet og mængden af kakerlakker relativt kraftigt. Det skyldes hverken, at du er en hysterisk kælling, eller at du er en lemming, men at du handler rationelt. På samme måde kan det være fornuftigt nok, at opdagelsen af, at kvaliteten af udlånene til fattige boligkøbere (og dermed udlån til de hedgefonde, der har købt disse udlån af bankerne) er noget ringere end forventet, fører til revurdering af risikoen på en lang række udlån. Har banker og hedgefonde dummet sig på dette område, har de muligvis dummet sig på andre,« som han for nyligt konstaterede i en analyse.

kristoffer.brahm@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også