Spar penge ved aktiesalg

Julen og årsskiftet nærmer sig, og mens mange bruger tid på at lægge penge til side til julegaverne, bør man også bruge tid på at gå sin aktiebeholdning igennem.

Avancen er som bekendt afgørende for, hvor meget man skal af med i skat.

Så længe, at udbyttet og aktiegevinsten er under 45.500 kr. for enlige eller 91.000 kr. for ægtefæller, skal der kun betales 28 pct. i skat. Derefter skal der betales 43 pct. af resten.

Rebalancering
»Sidst på året er det godt at få set på, hvad man har fået i udbytte og evt. få lavet en rebalancering. Hvis ens udbytte overskrider 28 procentsbeskatningen er tommelfingerreglen, at man sælger ud af nogle af de aktier, der giver tab. På den måde kan man modregne de to beløb og komme under enten 45.500 kr. eller 91.000 kr., for så skal man ikke betale så meget i skat i år,« forklarer Kim Valentin, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg A/S.

Ifølge Kim Valentin udnytter mange grænsen op til de 28 pct. hvert år, da det giver likviditet og samtidig er en indkomst med lav beskatning. Desuden er beløbet ikke akkumulerende, og derfor kan det ikke bare ”gemmes” til året efter.

Overgangsregel
Udover at sælge tabsgivende aktier for at betale mindre i skat mener Søren Bech, tax director i PriceWaterhouseCoopers, at man bør være opmærksom på overgangsreglen, der trådte i kraft med de nye skatteregler 1. januar 2006.

»Op til 31. december 2005 kunne man have aktier, som man kan sælge skattefrit efter minimum tre år. Dengang var der derfor mange, der købte aktier lige inden overgangen til de nye regler. I den anledning er det vigtigt, at man ikke fejlagtigt kommer til at sælge ud af denne beholdning nu, da aktier, der er købt i slutningen af 2005, først er skattefri i slutningen 2008,« fortæller han.

Hold udgifterne nede
Til næste år bliver reglerne for beskatning af aktier igen lavet om. Udover de nuværende skattetrin på 28 pct. og 43 pct. bliver der indført endnu et trin på 45 pct. Det betyder, at har man en aktiegevinst på over 100.000 kr. (eller 200.000 kr. for par) bliver den fra næste år beskattet med 45 pct.

I det hele taget mener både Kim Valentin og Søren Bech, at det vigtigste i forbindelse med aktiehandel er at minimere omkostningerne så meget som muligt.

Udover skatteomkostningerne er der også handels- og depotomkostninger og disse kan bl.a. minimeres ved ikke at handle med aktier for ofte.

»Køb og salg af aktier skal ikke gøres for tit, medmindre man er rigtig god til at læse markedet, og det kan være meget svært. Derfor skal man altid overveje om handlen er fornuftig og overveje omkostningerne mod gevinsten,« siger Søren Bech.

gitte.knudsen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også