Forsikringer uden konkurrence

Når overskud ikke fører til billigere erhvervsforsikringer, skyldes det mangel på konkurrence, mener DE.

Konkurrencen er nærmest lig nul, når det gælder markedet for erhvervsforsikringer.

Det mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv (DE), der undrer dig højlydt over, at flere år med solide milliardoverskud på salg af løsøreforsikringer til virksomheder ikke har udløst priskrig på området.

»At priserne ikke automatisk bliver reguleret ned, er tegn på, at markedet ikke fungerer,« siger Nina Skakke, erhvervspolitisk konsulent i DE. Meldingen kommer i kølvandet på fra tal fra forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, der viser, at det har været en guldrandet forretning at forsikring virksomheders varelagre og inventar mod ildebrand, tyveri og vandskader.

Milliardoverskud
Branchen har flere år i træk tjent milliardbeløb på, at priserne på forsikringerne langt overstiger udgifterne.

I et normalt marked, hvor konkurrencen fungerer optimalt, burde det ifølge DE betyde, at krigen om kunderne eskalerer og presser priserne. Men det er ikke sket, siger Nina Skakke.

Topdanmark kan ikke genkende billede.

»Situationen har faktisk ført til større konkurrence. Vi har også sat præmierne ned på arbejdsskade med 5 pct., og det er faktisk den største enkeltforsikring, virksomheder har,« siger Steffen Heegaard, kommunikationschef i Topdanmark.

Hos ærkerivalen Trygvesta peger man på, at de gode år er kommet virksomhederne til gode. Ikke i form af generelle prisfald, men ved at præmiere gode virksomheder.

»Vi prissætter mellemstore og større virksomheder individuelt. Har virksomheden haft et pænt skadesforløb, tilbyder vi også mere konkurrencedygtige priser,« siger Peter Falkenham, koncerndirektør i Trygvesta med ansvar for privat- og erhvervskunderne.

Solidaritet
Han peger samtidig på, at selv om man ikke har gennemført generelle prisfald, har de senere års gunstige skadesforløb betydes, at Trygvesta ikke har hævet priserne overfor erhvervskunderne.

Dansk Erhverv erkender, at der ikke er skruet op for priserne siden katastrofeårene 2001 og 2002. Omvendt mener man, at tiden er inde til, at forsikringsselskaberne strammer sig an.

»Forsikringer bygger på solidaritet. Derfor skal der nødvendigvis være et fornuftigt forhold mellem, hvad man indbetaler, og den risiko selskabet løber,« siger Nina Skakke.

Et kig på opgørelser fra Forsikring & Pension viser, at løsøreforsikringerne ikke er et enestående tilfælde.

Faktisk har branchen siden 2003 oplevet en samlet skadesprocent på erhvervsforsikringsområdet på 76,8 pct. Et tal der trækkes op af storskader på bygningsforsikringer i 2005, hvor skadesprocenten nåede 129,3 pct.

michael.stenvei@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også